Kultúra

Mozifilm a vallásos lengyel vidék homofóbiájáról

Az 1986-ban született kortárs lengyel képzőművész, Daniel Rycharski főleg a vidéki közegben létrehozott alkotásairól ismert. A hívő katolikus Rycharski mindezeken túl LMBTQ aktivitista, és az ő életéből merítve készítette el Łukasz Gutt és Łukasz Ronduda a Wszystkie nasze strachy (All Our Fears) című filmet. A képzőművész alakja azért volt érdekes a rendezők számára, mert a vallásos vidéki közegben a kiközösítést is vállalta az emberi méltóságért.

A film egy kis katolikus faluban játszódik, ahol Daniel éli a mindennapjait. Kiveszi a részét a helyi ügyekből, itt alkot, és a közösség néhány queer tagjával is tartja a kapcsolatot. Amikor egy leszbikus tinédzser öngyilkos lesz, egy vallásos gyászszertartást akar szervezni a lánynak, emiatt azonban a falusiak szembefordulnak vele.

A Cannes-ban is bemutatott alkotás hazájában elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt a gdanski Lengyel Filmfesztiválon (Gdynia Film Festival), később pedig moziforgalmazásba is került. Itthon ugyan nem lehetett elcsípni, de pár napja megjelent DVD-n és kisebb helyeken online is nézhető már, így reméljük, hogy hamarosan felkerül valamelyik nagyobb streaming-szolgáltató kínálatába.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin