Nagyvilág

Meleg képviselő lett az Európai Parlament új alelnöke

Marc Angel luxemburgi szocialista képviselőt választották meg szerdán Eva Kaili helyére az Európai Parlament alelnöki posztján, miután a görög politikust letartóztatták egy folyamatban lévő korrupciós vizsgálat során.

Angel egyike az Európai Parlament 14 alelnökének. Frakciója, az S&D (Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) ezek közül ötöt birtokol, ami jelentős beleszólást biztosít számára a szervezet szabályainak meghatározásában, valamint az adminisztratív, személyzeti és szervezeti kérdések eldöntésében.

 

 

Angel, akit először 2019-ben választottak meg európai parlamenti képviselővé, saját pártján túl a jobbközép Európai Néppárt (a Parlament legnagyobb frakciója) és a liberális Renew képviselőcsoport támogatásával nyerte el a tisztséget – tiszteletben tartva azt a politikai megállapodást, amelyet a három közösség 2019-ben kötött annak érdekében, hogy osztozzanak a testület legbefolyásosabb pozícióin.

Angel 307 szavazatával jócskán megelőzte a konzervatív jelöltet, Annalisa Tardinót, aki 185 szavazatot szerzett, valamint a Zöldek jelöltjét, Gwendoline Delbos-Corfieldet, aki 98 szavazatot kapott.

A szavazás után Angel ezt írta a Twitteren: „Büszke vagyok, hogy megválasztottak az Európai Parlament alelnökévé. Köszönöm mindazoknak, akik támogattak! A munka most kezdődik„.

Az 1963-ban született Marc Angel a Luxemburgi Szocialista Munkáspárt (Lëtzebuerger Sozialistesch Aarbechterpartei) politikusa. Eredetileg angol, francia és német nyelvű fordítóként diplomázott, később turizmust tanított egy luxembourgi főiskolán. Politikai karrierjét 1994-ben kezdte, amikor beválasztották a luxembourgi városi közgyűlésbe. 2004-ben a luxemburgi parlament képviselőjévé választották, 2019-től pedig Európai Parlamenti képviselő.

1990-ben társalapítója volt a STOP AIDS NOW elnevezésű civil szervezetnek. Az elmúlt években az Európai Parlamentben a LMBTQ Frakcióközi Csoport társelnöki tisztségét is betöltötte.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marc Angel (@marcangelluxembourg) által megosztott bejegyzés

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin