Nagyvilág

Sűrűsödik a a transzfób gyűlöletbeszéd az európai parlamenti választások közeledtével

Tizenharmadik alkalommal adta ki éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, az ILGA-Europe. A Magyarországról szóló fejezet kiemeli a propagandatörvény végrehajtása során kiszabott büntetéseket, a nem jogi elismerése kapcsán tett lépéseket, és az egyre inkább terjedő LMBTQI-ellenes politikai felszólalásokat.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ILGA-Europe (@ilgaeurope) által megosztott bejegyzés

 

Az ILGA-Europe európai ernyőszervezet 2011 óta minden évben jelentést készít az LMBTI emberek európai helyzetéről. A Szivárvány Európa (Rainbow Europe) címet viselő kiadvány 49 európai és öt közép-ázsiai ország LMBTI szempontból releváns jogszabályairól és joggyakorlatáról gyűjt adatokat, amely alapján minden májusban egy rangsort és egy térképet állítanak össze. Magyarország 2013-ban érte el a legmagasabb eredményt (55%), azóta 2016 és 2018 kivételével minden évben romlott a helyzet, kilenc év alatt 30%-ra esett vissza hazánk pontszáma.

A jelentés kiemeli, hogy az elmúlt egy évben Európa-szerte felerősödtek az LMBTQI-, azon belül is főleg a transz-ellenes narratívák. Ezeket a szólamokat arra használják fel, hogy félelmet keltsenek a társadalomban, és erre hivatkozva  korlátozásokat vezessenek be a szexuális felvilágosítás és az egészségügyhöz való hozzáférés terén. A jelentés azt is bemutatja, hogy az LMBTQI emberek démonizálása és az ezt kiszolgáló új jogszabályok kihatnak a közösség lelki egészségére és biztonságérzetére, kiváltképp az LMBTQI fiatalok körében. A jelentésben szereplő 54 országból csupán hat olyan van, ahonnan nem jelentettek LMBTQI emberek elleni gyűlölet-bűncselekményeket. A másik 48 államban a bejelentett szóbeli és fizikai erőszak áldozatai főleg transz emberek voltak.

A magyar helyzet kapcsán sajnos a 2023-as jelentés sem tudott javulásról beszámolni: a 2021-ben bevezetett propagandatörvényt egyre inkább végrehajtják a gyakorlatban is: több nagy összegű bírságot szabtak ki könyvesboltokra, illetve kiállításokról is kitiltottak kiskorúakat. A politikai hangulatkeltés tovább folytatódott: a honvédelmi miniszter és a miniszterelnök is felszólaltak az LMBTQI közösség ellen, egy szélsőjobboldali honlap LMBTQI és LMBTQI-elfogadó tanárokról tett közzé listát.

Pozitívumokat is említ a fejezet: a Budapest Pride Felvonuláson 2023-ban is több, mint 35 ezer ember vett részt, és Pécsett már harmadszorra rendezték meg sikeresen a helyi Pride felvonulást, áprilisban pedig az első aszexuális Pride-ra is sor került a fővárosban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy magyar transznemű kérelmezőnek adott igazat a nem jogi elismerésére irányuló eljárás elérhetetlensége miatt. A propagandatörvény súlyosan korlátozó passzusai miatt Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljáráshoz 15 európai uniós tagállam, és az Európai Parlament is csatlakozott, amely történelmi eredmény.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin