Itthon

Mit tesz az Európai Parlament a LMBTQ-emberekért?

 

Dombos Tamás, a Háttér Társaság projektvezetője az RTL-nek nyilatkozott arról, mennyire fontos szerepet játszik az Európai Parlament (EP) a hazai LMBTQ emberek jogainak érvényesítése terén is.

Többek között az EP-nek köszönhető például a 2000-es évek elején bevezetett, munkahelyi diszkriminációt tiltó törvény. Az előző ciklusban az Európai Unió elfogadott egy LMBTQ-stratégiát, amely egy öt évre szóló dokumentum volt és a benne foglaltak nagy részét meg is valósították. Az EP-nek nagy szerepe volt ebben, mivel többször követelte egy ilyen stratégia elfogadását.

Ez a dokumentum 2025-ben lejár, így a következő parlamentnek is feladata lesz egy hasonló stratégia kialakítása. Jelenleg is számos jogalkotási javaslat van terítéken, amelyek pozitív változást hoznának a közösség életében, ilyen lenne például családok uniós szintű elismerését szolgáló rendelet.

Ez egy európai szülőségi tanúsítványt vezetne be, amely minden tagállamban kötelező érvényű lenne, függetlenül attól, hogy az adott tagállam miként értelmezi a család fogalmát.

Dombos rámutat, hogy bizonyos kérdések már nem egyes tagállamokban dőlnek el, hanem mindennek van európai uniós vonzata. Magyarország egyedül keveset tud elérni, míg az unió érdemben tud cselekedni. Az Európai Parlament az a fórum, amelyen keresztül európai döntéshozatalt közvetlenül tudják a választók befolyásolni, és már egy parlamenti képviselő is nagyon sok mindent elérhet.

Az európai parlamenti választásokon június 9-én lehet szavazni olyan képviselőkre is, akik az LMBTQ közösség érdekeit is képviselik.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin