Kultúra

Meleg fejezetek a magyar történelemből

 

A történelem írásbelikkel folytatódtak ma országszerte az érettségi vizsgák. Ennek apropóján idézzünk fel néhány meleg fejezetet a magyar történelemből! (Akik követik az Instagram profilunkat, ők már találkozhattak a magyar töris témával a feleletválasztós kvízünkben. Az Instán mindennap izgalmas témákat járunk körbe, érdemes bekövetni minket.)

 

 

Bemelegítésként idézzük is fel rögtön a nándorfehérvári diadalt! Nincs olyan magyar, aki ne tudná, hogy Hunyadi János 1456-ban a mai Belgrádnál verte vissza a hódító török sereget – amit történetesen egy meleg szultán vezetett.

Az 1451 – 1481 között uralkodó II. Mehmedet még a velencei követek is rendre szépséges férfi rabszolgákkal próbálták lekenyerezni a tárgyalásaik során. Évekig tartó viszony fűzte a popkultúrában Drakulaként elhíresült havasalföldi fejedelem, Vlad Tepes öccséhez, Szép Raduhoz. (Kapcsolatukról szóló írásunkat ITT találjátok.)

 

 

 

Időben bő száz évet ugorva érkezünk I. Rudolf magyar királyhoz, aki férfiakkal is folytatott szexuális viszonyt. Az 1576 – 1608 között uralkodó I. Rudolf mélyen katolikus volt, és egy jóslat miatt nem nősült meg. A Habsburg-házi király a női ágyasai mellett férfiakkal is folytatott viszonyt, köztük udvari kamarásával és számos inasával is.

 

 

Báthory Zsigmond

 

Báthory Zsigmond erdélyi fejedem talán az egyetlen személy a magyar történelemből, akinek az orientációja előkerül a középiskolai tanórákon is. Az 1588 – 1602 között (négy részletben) uralkodó erdélyi fejedelem a saját neméhez vonzódott, ezért nem hálták el a házasságot feleségével, Habsburg Mária Krisztierna főhercegnővel. Emiatt a pápa végül felbontotta a házasságukat.

Fun fact: az imént említett I. Rudolf és Báthory Zsigmond egymás kortársai voltak, így a három részre szakadt Magyarország 2/3-át ekkor a saját nemükhöz (is) vonzódó férfiak irányították. III. Murád szultán pedig több mint száz gyereket hozott össze, így ironikus módon épp az azonos nemű szerelmet nem megvető törökök képviselték a heterókat ebben az uralkodói threesome-ban.

 

 

 

A nyíltan meleg Savoyai Jenő herceget bálványozták a katonái, és a Habsburg császár(ok) is nagyra becsülték. A zentai csatában (1697) a hadvezér döntő vereséget mért a törökökre – a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb csatájában.

Helyzetéből adódóan a meleg hercegnek nem volt szüksége a látszat fenntartására, a „Vénusz nélküli Mars” néven emlegették. Korának egyik legkiválóbb stratégája, egész Európa egyik legbefolyásosabb embere volt, akinek a Budavári Palota előtt áll a lovasszobra. (Savoyai Jenőről szóló írásunkat ITT találjátok.)

 

 

Habsburg–Lotaringiai Lajos Viktor

I. Ferenc József magyar király meleg öccse sok fejfájást okozott a Hofburgban. Habsburg–Lotaringiai Lajos Viktor meglehetősen botrányos életet élt, magas rangú tábornokként kikezdett az alárendeltjeivel is, de ha úgy hozta kedve, női ruhában járt az utcákon, vagy más férfiakhoz közeledett egyértelmű módon a fürdőkben. Sissi ki nem állhatta, Ferenc József azonban mindig megvédte:

„Adjatok mellé egy balerinát segédtisztnek, annak nem lesz semmi baja!”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb