Egészség

Megvan a harmadik HIV-ből kigyógyult beteg is?

Alig pár nappal azután, hogy bejárta a világsajtót, miszerint megvan a második olyan HIV-vel élő, aki teljesen mentessé vált a vírustól, úgy néz van egy harmadik beteg is (összehasonlításul: az első és második bejelentés között tíz évet kellett várni).

A retrovírusokról és opportunista (immunhiányos állapotban fellépő fertőzések) vírusokról tartott konferencián Seattle-ben Annemarie Wensing, az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatója elmondta, hogy ugyanazzal a kezeléssel, amivel a berlini és a kedden bejelentett, szintén gyógyultnak nyilvánított londoni pácienst kezelték, most úgy tűnik, hogy sikerül egy harmadik beteget is gyógyítani, legalábbis nagyon bizakodóak a friss eredmények után – számol be az Index.

A harmadik, düsseldorfi páciens három hónapja fejezte be az antiretrovirális terápiát, és a legújabb vizsgálatok szerint  a bél- és nyirokcsomókból vett mintákon már nem találtak új vírusokat, és olyanokat sem, amik képesek lennének reprodukálni magukat.  A konferencián az is kiderült, hogy ugyanezzel a módszerrel kezelnek még további két embert, akik állapotát folyamatosan nyomon követik az orvosok.

 

 

Az áttörést hozó kezelés lényege, hogy a páciensek olyan donortól kaptak őssejtet vagy csontvelőt, akik egy ritka génelváltozással élnek. A CCR5 mutáció immúnissá teszi őket a HIV-vírussal szemben.

A kutatók azonban figyelmeztetnek: a módszer nem mindenkinél alkalmazható. Az elsőként gyógyult berlini páciensnél leukémiát, a londoni páciensnél pedig Hodgkin-kórt diagnosztizáltak, ezért kapták a transzplantációt.

Mindkét beavatkozás annyira kockázatos, hogy az orvosok egyfajta életmentő megoldásként alkalmazzák. Abban viszont egyetértenek, hogy az irány jó, és most elkezdhetnek új megoldásokon gondolkozni például a génsebészet területén, hogyan tudják ezeket az immunis géneket a páciens saját szervezetében működésre bírni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin