Egészség

Megvan a világon a második ember, aki „kigyógyult” a HIV-ből

Egy londoni HIV-vel élő férfi lehet a világon a második, aki teljesen vírusmentessé vált. Több mint 10 évvel az első sikeres, teljes tünetmentességhez vezető gyógyulás után ez a második eset azt bizonyítja, hogy az akkori kezelés sikere nem csak a véletlen műve, hanem reprodukálható.

A mostani, neve elhallgatását kérő beteg három évvel ezelőtt esett át csontvelőből vett őssejt-transzplantáción. A donornak, akitől az őssejteket kapta egy ritka génmutációja van, amely ellenáll a HIV-vírussal szemben. A férfi 18 hónapja hagyta abba az antiretrovirális gyógyszerek szedését, de a vizsgálatok szerint azóta sem lehet kimutatni a szervezetében a HIV nyomait.

 

HIV-vírus felvétele

 

Ravindra Gupta, a tanulmány vezető szerzője, a University College London professzora hozzátette: azzal, hogy a második betegnél is tünetmentességet okozott a kezelés, azt bizonyították, hogy a berlini páciensként emlegetett első beteg kezelésének sikere nem a véletlen műve, hanem valóban a beavatkozás hatására lett tünetmentes.

Kiemelte, hogy ez a beavatkozás nem jelent megoldást minden betegnek, viszont segít új kezelési stratégiák kidolgozásában. A kollégái pedig folyamatosan ellenőrzik a férfi állapotát, mert még az orvosok sem mernek gyógyulásról beszélni, csak tünetmentességről.

A szakma bizakodó az újabb gyógyulás kapcsán, most már azt kell egészen pontosan megérteni, hogy a módszer miért működik néhány betegnél, másoknál pedig miért nem. Mindenesetre abban a tudomány egyetért, hogy egy nagy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy egy mindenkinél egyaránt hatásos gyógymódot fejlesszenek ki a közeljövőben.

Évente körülbelül egymillió ember hal meg a HIV-vírus szövődményeibe annak ellenére, hogy az  ugyan nem gyógyítható, de az egész életen át szedett gyógyszerekkel kezelhető.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin