Hírek

Megfejtették a kéretlen farokfotók titkát

 

Nem tudom, hogy sikerült ezt összehozni – és ez most nem felhívás keringőre -, de még életemben nem kaptam kéretlen dicpic-et. Illetve de, egyet mégis kaptam. Tévedésből.
(Egy kollégám „bukkant fel” váratlanul egy Facebook üzenetben. Mint utólag kiderült, a randipartnerének küldte volna, de félrenyomott. És még örülhet, hogy nekem küldte, mert velem egy időben az anyukájával és egy munkahelyi csoporttal is beszélgetett, tehát én még a kisebbik rossz voltam.)

Most azonban a brit kanadai tudósok bebizonyították, hogy azokat a férfiakat, akik kéretlenül küldözgetik intim testrészeik fotóit, elsősorban az a remény motiválja, hogy a képekért cserébe hasonló fotók vagy egyenesen a szexuális interakció lehetősége érkezik válaszként.

„Azért mélyedtünk el a témában, mert mostanáig nem voltak empirikus kutatások arra nézve, mi motiválja a férfiakat, hogy a nemi szervük kéretlen fotóit küldözgessék. Keringett ugyan tucatnyi feltételezés, elméleti spekuláció és anekdotikus feltevések, de tudományos vizsgálatok még nem készültek”

– meséli Cory L. Pedersen, a Kwantlen Polytechnic University kutatója a Journal of Sex Research lapban megjelent tanulmányukról. Az 1.087 fő részvételével készült felmérésben kérdőívet töltettek ki heteroszexuális férfiakkal, amivel többek között vizsgálták, mennyire nárcisztikus a személyiségük, milyen a szexuális viselkedésük, mennyire szexisták, és hogy milyen okok húzódnak meg a kéretlen intim fotók küldözgetése mögött.

 

 

Az első meglepő adat számunkra talán rögtön az, hogy a vizsgált férfiak fele jelezte, szokott küldözgetni ilyen képeket, míg a másik fele nem tesz ilyet. A kutatók az adatokat összegezve arra jutottak, hogy a notorius dicpic küldők inkább fiatalabbak, jobban nárcisztikusak, valamint szexistábbak is. Az ilyen képek elküldésével leggyakrabban az a remény mozgatja őket, hogy cserébe szintén szexuális töltetű fotókat kapnak, a második leggyakoribb indok pedig az, hogy azt remélik, az elküldött képpel sikerül felizgatniuk a címzettet.
Arról csak a megkérdezettek 18 százaléka számolt be, hogy a fotók küldése a saját szórakoztatását szolgálja, a legtöbben pedig abban is bíznak, kézbesítés után a címzett a képektől saját magát vonzónak érzi majd.

„Az embereknek tisztában kell lenniük a tudomány fontosságával. Sokan azt gondolják, a férfiak azért küldik az intim képeket, mert szexisták. Ez a kutatás valami teljesen más motivációra mutat rá. Arra, hogy ez egyfajta felhívás képcserére (megmutatom az enyémet, te mutasd meg a tiédet), vagy partnerkeresés (láttad a farkamat, szexeljünk). Továbbá a férfiak ilyenkor leginkább pozitív visszajelzésben bíznak, nem negatív érzelmek kiváltása miatt csinálják, ahogy sokan gyakran gondolják.

Ez persze nem azt jelenti, hogy automatikusan el kell fogadnunk ezt a fajta tevékenységet. A szexben fontos a beleegyezés mindkét fél részéről, a kéretlen képek pedig megsértik ezt az elvet. A tudomány abban segíthet, hogy megértsük a viselkedés mozgatórugóit, ahelyett hogy megalapozatlan feltételezésekbe bocsátkoznánk” – mondta Pedersen.

A kutatók eredményei szerint azonban a férfiak 10 százalékában a képek elküldése egyenesen azt az érzetet kelti, hogy hatalmuk van a címzett felett.

 


 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin