Kultúra

Mától kaphatóak a jegyek a Humen Fesztivál filmvetítéseire

Idén harmadik alkalommal jelentkezik a Humen Magazin őszi LMBTQ filmhete. A Humen Fesztivál programjában szeptember 12–16. között a képzőművészeti kiállítás, a színházi és kortárs tánc előadások mellett a közelmúlt hat meleg és leszbikus témájú filmalkotása is megtalálható. A korábbi gyakorlattal ellentétben 2018-ban már minden este a Művész mozi legnagyobb terme ad otthont a vetítéseknek, így teremtve lehetőséget arra, hogy még több látogató találkozhasson az aktuális alkotásokkal, valamint két film előtt kerekasztal-beszélgetést is szervezünk.

 

 

Szeptember 14-én a Súlyos színek című brazil dráma előtt meghívott vendégek azt elemzik majd, hogyan hat az online exhibicionizmus a fiatalok védekezési szokásaira. A beszélgetést a Humen Magazin főszerkesztő-helyettese, Kanicsár Ádám András vezeti.

Szeptember 15-én a Mario című film előtt a sport és a homofóbia kapcsolatáról beszélget Sipka Dávid nyíltan meleg testépítő és influencer, Várhelyi Enikő, a QLIT és az Atlasz Sportegyesület szervezésében megvalósuló asztalitenisz edzések szervezője, és Török Benjamin ultrafutó, aki a napokban véget ért 10. Gay Games nemzetközi LMBTQ sporteseményen ezüstérmet szerzett a férfi maratoni futásban. A beszélgetést a Humen Magazin szerkesztője, Waliduda Dániel vezeti.

A filmvetítésekre mától lehet beszerezni a mozijegyeket a Művész mozi honlapján.

 

És hogy melyik az a hat film, és mit érdemes tudni róluk? Íme:

 

Egy pillanat a nádasban (Tämä hetki kaislikossa)
finn romantikus dráma, 113 perc, 2017
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 13. 20:00
Jegyvásárlás

 

 

Leevi egészen Párizsig menekült konzervatív apja és a sorkatonai szolgálat elől. Apja az egyedüli élő rokona, akihez egyetemi diákként hazalátogat a nyári szünetben. Látogatásának apropója a család eladásra szánt tóparti házának felújítása. A munkához felbérelnek egy építészt, a szíriai menekült Tariqot. Amikor az apa visszatér a városba, a két fiatal egyedül marad a semmi közepén

A filmet rendező Mikko Mäkelä azzal az elhatározással vágott bele romantikus drámája elkészítésébe, hogy a meleg szerepeket meleg színészeknek kell játszaniuk. Az Egy pillanat a nádasban a kritikusok szerint a legnagyobb meglepetés volt a 2017-es BFI Londoni Filmfesztiválon – ahol a film debütált –, és az elmúlt évek egyik legmeghatóbb meleg szerelmi történeteként jellemezték.

 

 

 

Álomhajó (Dream Boat)
német dokumentumfilm, 97 perc, 2017
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 14. 18:15
Jegyvásárlás

 

 

Öt országból öt férfi száll fel az Álomhajóra. Lisszabonból indulnak, az úti cél a Kanári-szigetek, és a 2386 férőhelyes óceánjáró minden utasa meleg férfi. Az évente egyszer kifutó Álomhajó fedélzetén egy hétig távol lehetnek a hétköznapoktól, a politikától, a családjuktól. Az utazás napfényt, szerelmet és szabadságot ígér, de minden kétségüket és bizonytalanságukat így sem tudják levetkőzni. A lengyel, az indiai és a palesztin fiú testközelből ismerik a homofóbiát, számukra ez a hét az összetartozás illúzióját nyújtja. Közben pedig mindannyian látják, hogy a hajón mindenhol ugyanaz a trendire nyírt szakáll, ugyanazok a ruhák, és ugyanolyan kidolgozott testek jönnek szembe. Úgy tűnik, a testkultusz felfalta az Álomhajó utasait.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában mutatták be 2017-ben a nyíltan meleg dokumentumfilmes, Tristan Ferland Milewski filmjét. A rendező nevét az Álomhajó kapcsán kapta fel a szélesebb szakma, pedig már húsz éve forgat. Korábban főleg német nyelvterületen készített dokumentumfilmeket, de többet között a Music Television és a VIVA számára is gyártott sorozatokat, és rendezett videoklipeket, reklámfilmeket is. Humorral átitatott ábrázolásmódjával az Álomhajóban segít közel kerülni főszereplőihez, akik nyíltan beszélnek álmokról, félelmekről, a szabad szerelemről és a monogámiáról.

 

 

 

Súlyos színek (Tinta Bruta)
brazil dráma, 123 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 14. 20:15
Jegyvásárlás

 

A barátok nélküli, hiányos szociális készségekkel bíró, félénk Pedro nehéz helyzetbe kerül, amikor egy zaklatójára önvédelemből kezet emel, és őt idézik bíróság elé. Nővére egy álláslehetőség miatt lelép a közös lakásból, így a munkanélküli fiúnak kellene előteremtenie a lakbért. A megoldást az internet jelenti: NeonBoy néven vetkőzni kezd, testét sötétben világító, neonszínű festékkel keni be, miközben idegenek százai nézik a műsorát. Hamar riválisa akad, aki lemásolja az ötletét, majd a kezdeti felháborodás után közösen állnak a kamera elé.

A harmincas éveik elején járó rendezőpáros, Filipe Matzembacher és Marcio Reolon régóta közösen dolgoznak. Mindketten egy álmos kikötővárosban, Porto Alegrében születtek és nőttek fel, amely több filmjükben megjelenik önálló szereplőként – az egyszerre szeretett és gyűlölt városból elmennek a fiatalok, amint lehetőségük adódik rá. A filmesek az elmagányosodás és a kiszínezett virtuális önkép mellett a brazil viszonyokra is felhívják a figyelmet. Az ország hozzáállása visszás az LMBTQ közösséghez, ahol mindennapos, hogy az önmagát megvédő személyt citálják bíróság elé és nem a támadót; a társadalom pedig félrenéz, ha LMBTQ személyt ér erőszak. Súlyos színek című drámájukért megkapták a legjobb LMBTQ filmnek járó Teddy-díjat az idei Berlinalén.

 

 

 

Mario (Mario)
svájci romantikus dráma, 129 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 15. 18:00
Jegyvásárlás

 

 

Mario profi focistaként képzeli el az életét, és mindent meg is tesz céljáért. Terve azonban veszélybe kerül, amikor megérkezik csapatába a német Leon. Mario életében először szerelmes lesz, méghozzá épp új csapattársába, és érzései viszonzásra találnak. A többi játékos megsejt valamit a titkolt szerelemből, és elindul a pletyka, ami tönkreteheti Mario karrierjét. Ő azonban semmi áron nem akarja Leont elveszíteni, ezért döntenie kell.

Bár a profi sport világában egyre több az out sportoló, a foci az a sportág, amelynek képviselői között elenyésző a nyíltan meleg játékosok száma. Azok a kevesek, akik mégis előbújnak, általában csak a visszavonulásuk után teszik meg. Pedig mind az angol, mind a német élvonalban többen is vannak, ezt vezetőedzők és játékosok a nevek elhallgatásával rendre megerősítik. „A fociban mindent szabad – egyedül melegnek lenni nem” – mondja a film rendezője, Marcel Gisler, aki szerint a fociban az előbújás annál nehezebb, minél híresebb a sportoló – hiszen akkor már túl sok érdekcsoportnak fűződik anyagi érdeke a titkolózás fenntartásához.

 

 

 

Csak barátok (Gewoon Vrienden)
holland romantikus film, 85 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018. 09. 15. 20:45
Jegyvásárlás

 

 

Az edzőteremnek és a motorozásnak élő Joris nem számíthat a családjára. Újgazdag anyja a plasztikai műtétek rabja, édesapja meghalt, egyedül nagymamájától kap szeretetet. Az idős hölgyhöz új szociális munkás érkezik, az egyetemista Yad. A fiatalok első pillantásra szimpatikusak egymásnak, kapcsolatuknak azonban két akadálya is lehet: Yad szigorú anyja, valamint Joris édesanyja, aki a sötét hajú, amúgy zsidó fiúban muszlim menekültet lát.

A filmet jegyző Annemarie van de Mond korábban főleg tévésorozatokat rendezett, amit helyenként le sem tagadhatna. Ennek ellenére hazájában kifejezetten szerették ezt a könnyed hangvételű darabot, ami bizonyára nem független a két sármos főszereplő személyétől. Josha Stradowskit rendre megtalálják a meleg szerepek, sorrendben ez már a harmadik ilyen alakítása. Filmbéli párja, Majd Mardo számára sem ez az első LMBTQ karakter, és a színész civilben is a saját neméhez vonzódik.

 

 

 

Cameron Post rossz nevelése (The Miseducation of Cameron Post)
amerikai dráma, 96 perc, 2018
felirat: magyar
korhatár: 16 éven aluliaknak nem ajánlott

Vetítés dátuma: 2018.09.16. 20:00
Jegyvásárlás

 

 

Az árva Cameron Post ultrakonzervatív nagynénjénél nevelkedik a kilencvenes évek elején. Amikor a végzősök bálján rajtakapják egy autó hátsó ülésén, ahogy egy lánnyal csókolózik, drasztikusan megváltozik az élete. Átnevelő táborba küldik, hogy „kigyógyítsák” leszbikusságából. A tábort a szigorúságáról ismert Dr. Lydia Marsh vezeti a testvérével, és Cameron szövetségeseket keres, hogy túlélje azt az időt, amíg a vendégszeretetüket élvezi.

Csak idő kérdése volt, hogy Emily M. Danforth azonos című regényéből mikor készül filmváltozat. Az iráni gyökerű rendező, Desiree Akhavan alkotása a legnagyobb függetlenfilmes fesztiválon, a Sundance-en debütált, ahol elnyerte a fődíjat. A született komédiás Akhavan a dráma és a vígjátéki elemek között egyensúlyoz filmjében, és azt reméli, segít megértetni a fiatalokkal: a világ nem fehér és fekete, nem jó vagy rossz. Hallgassanak a saját megérzéseikre, és ne hagyják, hogy a felnőttek
véleményeket és világnézeteket nyomjanak le a torkukon akaratuk ellenére.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin