Lifestyle

Máltán a hideg hónapok is a derűről és a nyüzsgésről szólnak

A hűvösebb időjárás közeledtével az északi országok megkezdik az átállást a „téli üzemmódra”, vagy a Trónok harcát idézve úgy is mondhatnánk: „Közeleg a tél.” Ám a tél mindenhol mást jelent, és azokban a déli országokban, ahol a Trónok harca enyhébb időjárású helyszíneinek számos jelenetét is forgatták, ilyenkor sem lassul le az élet. Az egyik ilyen hely Málta, amely kiváló példa arra, hogy a hidegebb évszakok nem mindig kemények és könyörtelenek.

malta_006

A máltai szigetcsoport a föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet: a telek enyhék, a napsütéses napok száma több, mint háromszáz. A helyiek többsége úgy tartja, semmi sem ér fel egy gyönyörű téli nappal – és ebből itt jó néhány akad. Ezek a pompás téli időszakok természetesen rengeteg elfoglaltságot kínálnak. A napsütéses, számtalan szórakozási lehetőséget kínáló és természetesen gyönyörű tengerparttal rendelkező Málta nemcsak az egyik legjobb nyári úti cél Európában, hanem optimális helyszíne a csúcsidőn kívüli, utószezoni kirándulásoknak is egyrészt kedvező éghajlata miatt, másrészt, mert könnyen elérhető a legtöbb nagy európai repülőtérről.

Míg a forró nyári napok a strandoláshoz ideálisak, a mérsékeltebb őszi és téli hónapok roppant kedvezőek a hosszabb utakhoz, kirándulásokhoz a garrigue-bozóttal borított pompás máltai tájakon. A partmenti szakaszok gyakran látványos, meredek sziklafalakban végződnek – elég, ha csak a lélegzetelállító Dingli-sziklákat említjük –, de itt találhatók a törésvonalak mentén a hosszú vándorlásokra lehetőséget nyújtó Victoria-vonalak is. Ha inkább csak sétálgatnánk, a falvakon keresztülhaladó túrák kiváló lehetőséget biztosítanak a helyiekkel való találkozásokra, a helyi kultúrában való elmélyülésre.

A máltai szigetek bővelkednek a különböző kincsekben, régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. Az UNESCO Világörökség három tagja, a világ legrégebbi, önálló megalitikus temploma, a Hal Saflieni-i hipogeum és a barokk főváros, Valletta ékkövek e büszke és ősi tengeri nemzet dicsőségének koronáján. A város elnyerte az „Európa Kulturális Fővárosa 2018” címet, amelynek kapcsán jelenleg zajlik nagyszabású rehabilitációja és részleges újjáépítése; a városkapu-projektet a világhírű építész, Renzo Piano vezette. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg – a régi főváros, Mdina és Cottonera Három Városa a szemlélőt azonnal a tündérmesék világába repíti – nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek.

Az In Guardia történelmi játékok, a Medieval Mdina fesztivál, a heti piacok és a hihetetlenül élénk és sűrű kulturális események gondoskodnak arról, hogy soha ne unatkozzunk. Rendszeresen rendeznek művészeti kiállításokat, és a kulturális naptárban szeptembertől júliusig sorakoznak a koncertek. Ezek közül is kiemelkedik a Nemzetközi Barokk Fesztivál (2017. január 12-28.), valamint a „Notte Bianca” („Fehér Éjszaka”, 2016. október 1-2.) Vallettában és a Birgufest a történelmi Három Városban (Vittoriosa, október 8-9.), amelyek hatalmas tömegeket mozgósítanak. A sportkedvelők is számos program közül válogathatnak ebben az időszakban. A Mdina Grand Prix (október 6-9.) az Old Timerek rajongóit vonzza a szigetre, a Rolex Middle Sea Race (október 17-24.) a vitorlázóknak ígér izgalmas versenyt. Míg Európában a november egyet jelent a szürke, ködös, olykor havas eső áztatta napokkal, addig Máltán bátran bízhatunk a napsütésben. A jó időnek köszönhetően a futás szerelmesei november végén (november 20-22). az izgalmas Eurosport Malta International Challenge Marathonon mérhetik össze gyorsaságukat.

malta_008

A máltai telet a tarkaság jellemzi a legjobban. A fényképezést is igazi élvezetté varázsoló téli nap csodálatos fényében mindig van miben gyönyörködni Máltán, a Mediterráneum egyik legszebb szigetén.

Fifi

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin