Utazás

Mediterrán fesztiválszezon az elfogadás és nyitottság szigetén

Málta számomra azon kevés helyek egyike Európában, ahova mindig szívesen visszamegyek. Ezen a kicsiny szigeten mindig találok valami újdonságot, valami felfedezni valót, ami miatt késztetést érzek a visszatérésre, és ezt természetesen még egyszer sem bántam meg.

A szigetország sokszínűsége nemcsak a természeti, kulturális és kulináris élményeiben és látnivalóiban mutatkozik meg, hanem az ország LMBTQ-jogait tekintve is. Amíg az erősen katolikus országban egészen 2011-ig még a válást sem engedélyezték, addig egy óriásit előrelépve 2014-ben megvalósult a házassági egyenlőség.
Az ország nyitottságát és az elfogadást nem is bizonyíthatná jobban más, mint az ILGA Index, amiben már hetedik éve őrzi előkelő első helyét Málta az egyenlő jogok és bánásmód tekintetében – egyszóval az egyik legtoleránsabb a világon ez a kicsiny szigetország.
Ezt jövő ősszel még meg is koronázzák, ugyanis Málta kapta meg a EuroPride 2023 rendezésének jogát, így a főváros, Valletta főterén és valószínűleg az országban szinte mindenhol óriási ünnep veszi kezdetét.

Addig viszont – ahogy mondani szokták – még sokat kell aludni és az szabadidőnket hasznosan eltölteni, ezért összegyűjtöttem nektek azokat a könnyűzenei fesztiválokat és jelentősebb eseményeket, amelyeket nem érdemes kihagynotok idén nyáron.

 

AMP Lost & Found
2022. június 1-4.

A dátum ugyan közel van, de lefoglalni egy fapados repülőjegyet és szállást egyáltalán nem lehetetlen, ha a szezonnyitó fesztiválon, az AMP Lost & Foundon szeretnétek részt venni – és amit június elején rendeznek meg földön és vízen egyaránt.

A 4 napos elektronikus zenei fesztivál egy nagyszabású nyitóbulival indul a Café del Marban, ahol a fesztivál napjaiban több alkalommal is vár minket medencés, naplementés parti. A nappali partiknál maradva pedig egy tengerparti országnál elengedhetetlen a kelléke a fesztiváloknak a Boat Party is, ami szintén szerepel a Lost & Found kínálatában. Az egyik legnagyobb attrakció szerintem a Castle Rave, ami az ország egyik ikonikus várának, a Szent Elmo erőd kertjében kerül megrendezésre.

Ez viszont még továbbra sem a fesztivál fő eseménye, hiszen annak a három színpados (Palace, Pyramid és Tropicana) szabadtéri éjszakai parti fog helyszínéül szolgálni, ahol pálmafák és neonfények alatt bulizhatunk egész éjjel.

Bővebb infók és jegyek a hivatalos oldalon.

 

 

Isle of MTV
2022. július 19.

Két év kényszerpihenő után újra érkezik az egyik kedvencem, ahova eddig csak egyszer sikerült eljutnom, de biztosan nem utoljára. Van ugyanis egy egynapos fesztivál Máltán, ami nem csupán azért különleges, mert a világ legnagyobb zenei csatornája, az MTV elhozza ide a legnagyobb sztárokat, egy egyéjszakás, szabadtéri koncertre, hanem hogy mindezt a történelmi főváros, Valletta közepén teszik meg, Európa legnagyobb ingyenes nyári fesztiválján.

Az Isle of MTV idei fellépőiről sokat még nem lehet tudni – általában szándékosan jelentik be későn a fellépőket –, de az már biztos, hogy a főattrakció Marshmello koncertje lesz. Az esti koncertek után pedig érdemes ellátogatni az after partira is, ugyanis a sztárok ott is felbukkannak majd fellépőként és vendégként egyaránt.

Bővebb információ az Isle of MTV oldalon.

 

 

Glitch Festival
(2022. augusztus 13-16.)

A Mixmag által „house- és techno-paradicsomként” emlegetett Glitch Festival augusztusban 7 színpaddal tér vissza. Ez Málta első számú elektronikus zenei fesztiválja, ahol a tetőtéri medencés partiktól a titkos barlangi rave partikon át a meghitt Boiler Room színpadig mindent megtalálhatunk. A Glitch hajóbulija a korábbiakhoz hasonlóan most is az esemény fénypontja lesz, amit nem érdemes kihagynunk, ha ellátogatunk Máltára ebben az időszakban.

A buli három felvonásból áll, vagyis a hajó háromszor fog vitorlát bontani. A Boiler Room pedig a világ legizgalmasabb elektronikus előadóinak élő közvetítésével egy 2 napos eufórikus pillanatokkal és felhőtlen jókedvvel tűzdelt bulit garantál.

Bővebb információ a hivatalos honlapon.

 

 

Ebbe a kis összeállításba ugyan nem fért bele minden zenei program, amit Málta kínál nektek ezen a nyáron, de remélhetőleg ezzel a pár nagyobb fesztivállal meghoztam a kedveteket ahhoz, hogy ha bulizni szeretnétek, akkor idén az elfogadásban és nyitottságban éllovas Máltát válasszátok. És ne feledjétek, ha szeretnétek egy kis ízelítőt kapni a Malta Pride-ból, amolyan EuroPride-előbuliként, akkor idén szeptember 2–11. között rendezik a szigetország a legnagyobb LMBTQ eseményét.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb