Utazás

Málaga és Torremolinos – Melegparadicsom egy történelmi város szomszédságában

Spanyolországot bemutató cikksorozatunk mostani részében az Ibériai-félsziget déli részére kalandozunk, hogy megismerjük a világ egyik legrégebbi, gazdasági szempontból pedig Spanyolország negyedik legjelentősebb városát, Málagát. Miután pedig szellemileg feltöltődtünk ezen a csodás, pezsgő helyen, irány a tőle néhány kilométerre fekvő Torremolinos, a meleg közösség egyik üdülőparadicsoma!

La Cabaza de Málaga
La Cabaza de Málaga

Málagát közel 3000 évvel ezelőtt alapították a föníciaiak, majd az idők során a rómaiak, az arabok és végül a spanyolok hatalma alá került. Ha végigsétálunk a hangulatos kockaköves utcákon, az egymás közelében található épületek szabadtéri múzeumként idézik fel a város hosszú és gazdag történelmét. Az egyik legkorábbi emlék az 1. században épült római színház, amelytől nem messze található a 11. századi arab erődítmény, az Alcazaba, valamint a Castillo Gibralfaro nevű palota. Az erőd a legjobban megőrzött ilyen építmény egész Spanyolországban.

Mint minden történelmi városban, természetesen Málagában is számos különleges templomot találhatunk. Ezek közül kiemelkedik a Szent János-templom, amely úgynevezett mudéjar stílusban épült: ez azt jelenti, hogy az épületen a gótikus és az arab építészet jegyei keveredtek. Valamivel későbbi a dóm, amelyet 200 éven át építettek, ezért az eredetileg reneszánsznak tervezett templom inkább barokk jegyeket mutat.

Ha az ősi emlékek mellett egy kis modern kultúrára is vágyunk, Málaga abban is bővelkedik. Itt található ugyanis – a meleg turisták által egyébként igen kedvelt – Plaza de Merced nevű tér sarkán Pablo Picasso szülőháza, amely ma múzeumként működik. Tőle nem messze van a festő életművét nagyobb léptékben bemutató Picasso Múzeum, valamivel távolabb pedig a Kortárs Művészetek Múzeuma (CAC), amely Andalúzia leglátogatottabb ilyen intézménye. A tengerpart közelében pedig ott áll a málagai Pompidou Központ szivárványos tömbje, ahol Frida Kahlótól René Magritte-ig a 20. század legnevesebb alkotóival találkozhatunk.

Ha már említésre került a tengerpart, az itteni nyaralás természetesen elképzelhetetlen fürdőzés nélkül. A város több kilométernyi fehérhomokos tengerparttal rendelkezik, ezért mindössze annyi a dolgunk, hogy eldöntsük: inkább a bárokkal teli, nyüzsgő La Malaguetát és La Caletát, a helyiek által preferált Playa de El Palót, vagy a fiatalokkal teli, de kissé kieső Peñon del Cuervót – ami az ott álló kőszikláról kapta a nevét – választjuk.

Playa de Malagueta
Playa de Malagueta

Igazi melegstrandot és cruising helyeket elsősorban inkább a Málagával csaknem összenőtt Torremolinosban, ebben a vérbeli üdülővárosban találhatunk. Az 1950-es évekig a település mindössze egy halászatból élő kisváros volt, azonban a turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően mára a Costa del Sol egyik központjává vált: olyan sztárok töltötték itt a nyaraikat, mint Grace Kelly, Marlon Brando vagy Frank Sinatra.

Playamar (Torremolinos)
Playamar (Torremolinos)

A Playa de Cantarrijan nevű, népszerű nudista strandtól kezdve a repülőtér közelében található Guadalmar Beachen át az El Gato Beachig – amelynek szomszédságában van az egyik legnagyobb, a stranddal azonos nevű meleg bár – számos lehetőségünk van megmártózni az azúrkék tengerben. Ha pedig egy kis változatosságot szeretnénk, Torremolinos egy rendkívül színvonalas aquaparkkal is rendelkezik.

Playa Bajondillo (Torremolinos)
Playa Bajondillo
(Torremolinos)

A szórakozóhelyek közül már említettük az El Gatót, ahol a tenger közvetlen közelében ízlelhetjük meg az andalúziai konyha tradicionális fogásait: a halételek kedvelői dúskálnak majd a lehetőségekben. A meleg negyedben, a La Nogalerában egymástól nem messze sorakoznak a különféle helyek: trendi, modern bártól (Arcos) a mackós férfiak „templomán” át (Bacchus Bear Bar) a cruising bárokig (XXL Torremolinos, Men’s Bar) mindent megtalálunk.

Gay Beach (Torremolinos)
Gay Beach (Torremolinos)

Málaga és Torremolinos városa tökéletes kombináció lehet Dél-Spanyolország felfedezéséhez: míg előbbi helyen bámulatos módon tárul elénk a történelem, addig utóbbi gondtalan szórakozást és izgalmas kalandokat ígér.

Szerző: SzB

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin