Kultúra

LMBTQ tartalmak az idei Verzión

 

A 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál november 15. és 21. között az internetre költözik, ahol 35 ország 64 friss dokumentumfilmje közül válogathatunk. A filmek az emberi jogokkal kapcsolatos szinte összes témát érintik, köztük pedig több is LMBTQ kötődésű. Az egy magyar szivárványcsalád születéséről szóló Anyáim története, és az egy hazai transz tiniről szóló Tobi színei mellett további izgalmas alkotások szerepelnek a programban.

 

 

Az Instrukciók túléléshez (72 perc, 2021) az animációs rövidfilmjével Diák Oscar elődöntőbe beválasztott Yana Ugrekhelidze első egészestés filmje. Főszereplője a transznemű Alexandre, aki évek óta együtt él barátnőjével, Marie-vel Tbilisziben. Az LMBTQ embereket érő sorozatos atrocitások miatt úgy döntenek, elhagyják az országot, de Alexandre a hivatalos okmányokban nőként szerepel, ami némileg megnehezíti a dolgot. A másik hátráltató tényező a pénz, amiből nincs sok, ezért Marie béranyaságot vállal. A nehéz döntések, a feszültséggel teli várakozás és a mindennapi élet Grúziában alaposan próbára teszik a kapcsolatukat. A film nyitójelenete megadja az alaphang(ulat)ot, fiatalok és öregek, férfiak és nők egy emberként gyűlölnek mindenkit, aki szerintük nem normális. A legfontosabb instrukció a túléléshez talán az, hogy maradj láthatatlan, mert az ország törvényei nem ismerik a gyűlöletbűncselekmény fogalmát, így a lebukás akár az életébe, az életükbe is kerülhet, mint ahogyan az másokkal meg is történt. Az Oroszországból származó Marie szintén hasonló közegből érkezett, a gyűlöletet a legfelsőbb szintekről szítják, a családok jobb esetben csak kitaszítják maguk közül azt, aki nem él “normális” életet. A Nyugatra való távozással nem veszít semmit, nincs hova, nincs kihez visszatérnie.

 

 

A Boy Queen (19 perc, 2021) az LMBTQI aktivista Sai Nyi Min Htut első rendezése, főszereplője a 19 éves Agyp, akit Violet Katy néven ismernek az éjszakai életben. A család úgy tudja, recepciós, ami nem is baj, mert a drag a konzervatív Mianmarban nem igazán ismert és elfogadott. Kultúrájukban nagyon fontos a család és az, hogy a fiatalok támogatják az idősebbeket, éppen ezért mindenki csalódott és többet vár tőle anyagilag és tettekben is. Agyp és barátai számára a tánc, a szereplés a minden, de az elismertség és a hivatalos fellépés egyelőre csak álom. Ugyan nincsenek közvetlen életveszélyben, az emberek inkább csak megbámulják őket és mutogatnak rájuk, amikor pl. fellépőruhát vagy a hozzávaló textíliát vásárolnak, de igazán kiteljesedni csak drag queenként tudnak. A lakosság döntő többsége buddhista vallású, és bár nem kerül megemlítésre, elég, ha csak az iszlám kisebbségre, a rohingyákra gondolunk és máris nem tűnik olyan békésnek a helyzet. Itt is célszerűbb “normálisnak” és átlagosnak lenni. Egy hosszabb lélegzetvételű alkotás valószínűleg tovább árnyalná a képet, aki követi a híreket, tudja, hogy a hadsereg amolyan állam az államban, folyamatos a konfliktus a szomszédokkal, de a saját állampolgáraival is.

 

Jegyet válthatunk egy-egy filmre is, de bérlettel akár az összeset is megnézhetjük, természetesen kedvezményes áron. Angol felirat mindegyikhez van, 30 filmhez pedig magyar is készült. A megvásárolható jegyek és bérletek száma, a regisztráció, az elérhetőség, a feliratozás, illetve a rendszerkövetelmények vonatkozásában mindenképpen érdemes felkeresni a Verzió hivatalos oldalát.

Hujber Ádám

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin