Kultúra

LMBTQ filmhét, színház, kiállítás – szeptemberben Humen Fesztivál

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezzük meg mára hagyománnyá váló őszi kulturális LMBTQ fesztiválunkat. A programban vár minket egy filmhét a Művész moziban, egy különleges kiállítás magyar szivárványcsaládok fotóival, tárlatvezetés és színházi előadások is. Most a kínálatból csemegézünk.

Bővebb információ és jegyvásárlás a humenfesztival.hu oldalon.

Kiállítás

Magyar családoknak szentelt fotókiállítás látogatható szeptember 8–25. között az Art9 Galériában (1092 Budapest, Ráday utca 47.). Bielik István képein bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, valamint közösen gyermeket nevelő párok élete elevenedik meg. Bielik István a szír polgárháborúban készített fotósorozatáért 2014-ben a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját nyerte el, de fotóriporterként tudósított a kelet-ukrajnai konfliktusról és az Európán átívelő menekültválságról is. A magyar LMBTQ közösség sokszínűségének szentelt fotókiállítását a tavalyi Humen Fesztivál keretében láthatta a nagyközönség.

Szeptember 9-én tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Ludwig Múzeumban. A Keeping the Balance című kiállítás keretében mintegy hatvan mű kerül bemutatásra a Telekom Művészeti Gyűjteményből. A válogatásban többségében olyan, kelet-európai gyökerekkel rendelkező művészek alkotásai szerepelnek, akik a közelmúltban már átélték a szocialista-kommunista diktatúrák hatalmas horderejű átalakulását, részesei voltak a szabad piacgazdaságba való átmenetnek, sőt gyakran a gátlástalan kapitalizmust is megtapasztalták. Tanúi voltak forradalmaknak, háborúknak, a felelőtlen gazdálkodásnak és a szegénységnek, és nem ritkán annak is, ahogy szüleik álmai semmivé foszlottak. Ez az érzékenység és figyelem a műveikben is felfedezhető. A művészek ebből a kulturális közegből fogalmazzák meg reflexióikat is a társadalmi változásokra és azokra a kihívásokra, amelyekre mindannyiunknak válaszokat kell adnunk.

 

 

Színház

A női szerepből is fakadó komplexusaival küzd meg a Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek főszereplője a Trafóban. Az Árnyék (Eurüdiké mondja) című darabban Pető Kata az antik tragédia feleségeként fordítva meséli el a történetét: a halálával indul és az árnyék megszületésével ér véget. Eurüdiké szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, valamint hat Orpheusz a Freakin’ Disco négy tagja, illetve Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében. A darab szeptember 8-án és 9-én látható.

Szeptember 12-én LMBTQ+ tematikájú impróestre kerül sor az Itt és Most Színház és Közösségi Térben az Impróka, az Itt és Most Társulat és a qLIT.hu jóvoltából. Emberek, sorsok, helyzetek, másságok és ugyanolyanságok. Ezekről szól az előadás. A közönség ötleteket ad, a színészek improvizálnak, ott helyben születnek meg a karakterek, a történetek, a drámai vagy rendkívül szórakoztató jelenetek.

Az újcirkusz szerelmeseinek ajánljuk szeptember 14-én és 15-én a Restlesslegs előadást a Trafóban, amelyben mozgásban kell maradni, haladni, nincs megállás. Nyugtalan a láb, ami nem hagy pihenni. Olyan, mint egy megfékezhetetlen ásítás a testben, ami húz, ráz, lüktet, amint lassítunk egy pillanatra. Az öt alkotó az újcirkusz nyelvén meséli el személyes kapcsolatát ezzel a belső erővel, és összeköti őket egyetlen kötél, amelynek segítségével folyamatosan felfelé törekednek.

Szintén szeptember 14-i program a Pinceszínház Hello Again című darabja. Egy utcalány egy katonával…. egy katona egy nővérrel…. egy nővér egy diákkal… egy diák egy feleséggel… egy feleség egy férjjel… egy férj egy sráccal… egy srác egy íróval… egy író egy színésznővel… Tulajdonképpen mindegy is „hol, kivel, miért”. Egy biztos: ezek a találkozások nem éppen horzsolásmentesek. A magasztos szerelem pillanatnyi szükségletté aljasul. A csillapíthatatlan vágy tetten érhetetlenül válik árulássá, hazugsággá, csalódássá vagy éppen bosszúvággyá. A végeláthatatlan érzelmi és testi adok-veszek közepette pedig csak akkor nyerhet bárki, amikor a másik éppen mindent elveszít.

Film

A Humen Fesztivál keretein belül 8 darab friss, szélesvásznon itthon nem látott LMBTQ témájú film érkezik a Művész moziba szeptember 10–13. között. A programban a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokat megjárt darabokat is találunk – ilyen például az És aztán táncoltunk (And Then We Danced) című grúz-svéd dráma, amit 2019-ben imádott a cannes-i közönség, a Szólíts a neveden grúz párjaként emlegették, és az Oscarra is nevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Ugyancsak Cannes-ben kapta a feltörekvő színészek díját a nyíltan meleg színész, Félix Maritaud az egy férfiprostituált életéről szóló Vad (Sauvage) című drámában nyújtott alakításáért, amit szintén láthatunk most Budapesten.

Az idei Berlinale Generáció-szekciójának nyitófilmje volt a Gubó (Kokon), a nagyvárosi felnövéstörténet, melynek főszereplője egy félszeg kamaszlány, aki először tapasztalja meg a szerelmet.

A velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, ami az apartheid rendszer idején sorkatonáskodó meleg fiatal küzdelmeit mutatja be.

 

Moffie

 

A vietnámi rendező, Leon Le filmjét, az egy pénzbehajtó verőember és egy klasszikus vietnámi operatársulat színészének kapcsolatát bemutató Song Lang című drámát a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták.

A Randi Amberrel (Dating Amber) című ír vígjáték leszbikus címszereplője pedig megunja a folyamatos iskolai cikizést, és drasztikus lépésre szánja el magát: beszervezi maga mellé a suli meleg srácát, hogy magukat heteró párnak kiadva végre beilleszkedjenek a kilencvenes évek ír kamaszai közé.

A játékfilmek mellett két dokumentumfilm is szerepel a programban. Az Egy melegkórus lenn délen (Gay Chorus Deep South) a 300 tagú meleg férfikórus, a San Francisco Gay Men’s Chorus vállalkozásának állít emléket. Donald Trump elnökké választása után elindultak a homofóbia által jócskán átitatott déli államokba, hogy elősegítsék az elfogadást. A Tajvan egyenlő szerelem (Taiwan Equals Love) című dokumentumfilm pedig különböző korú és különböző nemű párok történetén keresztül mutatja be, hogyan jutott el Tajvan addig, hogy első ázsiai országként náluk valósulhatott meg az egyenlő házasság.

Bővebb információ és jegyvásárlás a humenfesztival.hu oldalon.

Kocsis G. János

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés