Kultúra

Magyar családokat bemutató kiállítással indult az 5. Humen Fesztivál

A ferencvárosi Art9 Galéria adott otthont kedd este az 5. Humen Fesztivál megnyitójának, amelynek keretein belül a Családok című, magyar családokat bemutató kiállítás megnyitójára is sor került. Az idei a második alkalom, hogy a Humen Fesztivál önálló kiállítással is várja az érdeklődőket. Az eseményen részt vett Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, aki előző hónapban adott interjút a Humennek a polgármesteri hivatal épületére kihelyezett szivárványzászlóval és az LMBTQ-közösség védelmével kapcsolatban.

A szeretetet, az örömöt és a boldogságot egy kiállítás keretében bemutatni csodálatos dolog, viszont ma mi ennél egy sokkal fontosabb célt szolgálunk ezzel a kiállítással. Szeretnénk bemutatni a magyar embereknek, hogy a család nem csupán anyából, apából és a gyermekeikből áll, hanem sokkal tágabban értelmezhető fogalom.” – mondta köszöntőjében Erdei Zsolt,  a Humen Media Group alapítója és ügyvezető igazgatója, utalva arra, hogy a kiállítás képei és történetei között találhatóak azonos nemű párok és gyermekeik, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok, továbbá egy egyedülálló heteroszexuális anyuka két gyermekével.

 

Erdei Zsolt köszöntő beszéde | Fotó: Török Dániel

 

Fotó: Török Dániel

 

Igazából ennek a kiállításnak és az egész Humen Fesztiválnak ők az igazi hősei, mi csupán fehér falakat adtunk ehhez. Ezek az emberek, akik vállalták azt, hogy betekintést engednek az otthonukba, a hétköznapjaikba azért, hogy egy fotón megörökíthessük azt, hogyan élnek, és a történetükön keresztül megmutathassuk az embereknek, hogy minden család egyformán fontos részét képezi a társadalomnak. Egy gyermek számára pedig a legfontosabb, hogy szerető és gondoskodó családban nőjön fel és mindent megkapjon élete során, amire szüksége van.

Erdei Zsolt hozzátette, hogy a képeken olyan családok gyermekei láthatók, ahol a szülők nem szerették volna megmutatni gyermekük arcát. Ennek oka, hogy egy hangos kisebbség gyűlöletkeltése miatt úgy érzik, ezt nem engedhetik meg maguknak. A galériában emellett négy képkeret is látható, amelyben olyan gyerekek rajzai tekinthetőek meg, akik sajnos nem tudtak részt venni a kiállításon, mert családjaik nem merték vállalni a szereplést, de egy-egy rajzot mégis elküldtek.

Erdei Zsolt teljes köszöntő beszéde itt tekinthető meg (a kamera néhány másodperc után a megfelelő pozícióba kerül):

 

 

Art9 Galéria
Budapest, Ráday utca 47.
Nyitvatartás: kedd-péntek 14-18:00
A kiállítás ingyenesen látogatható, a családok történetei angol nyelven is olvashatók

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezzük meg mára hagyománnyá váló őszi kulturális LMBTQ fesztiválunkat. A programban vár minket egy filmhét a Művész moziban, egy különleges kiállítás magyar szivárványcsaládok fotóival, tárlatvezetés és színházi előadások is. További részletek cikkünkben:

 

LMBTQ filmhét, színház, kiállítás – szeptemberben Humen Fesztivál

 

Borítókép: Török Dániel

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb