Nagyvilág

Litvánia visszavonja a homofób propagandatörvényét

Pride felvonulás Vilniusban 2019. június 8-án / fotó: Depositphotos

A litván kormány szerdán úgy döntött, hogy eltörlik az ellentmondásos „melegpropaganda-ellenes törvényt”. A még 2009-ben elfogadott jogszabály elvben a kiskorúakat védi az azonos nemű párok házasságával és az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatos információktól. A jogvédők szerint ez a törvény nemcsak homofób és transzfób, de korlátozza a szólásszabadságot is.

A jogszabályt most módosítani akarja az igazságügyi minisztérium, de ez még akár koalíciós vitát is generálhat, számol be róla az Euronews. „A negatív nyilvános információktól a kiskorúakat védő” törvényt orosz mintára vezették be, hogy megvédjék a gyerekeket az állítólagos „melegpropagandától”. A jogszabály azonban a jogvédő csoportok szerint csak jelentős megbélyegzést és károkat okozott az LMBTQ embereknek, korlátozta a véleménynyilvánítás szabadságát, a jólétet és a biztonságot.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága is döntött az ügyben

A minisztérium az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) idei döntése után lépett, amely szerint a törvény sérti a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot. A nemzetközi bíróság azt követően értékelte a jogszabályt, hogy azt egy olyan gyermekkönyv cenzúrázására használták, amely az azonos neműek kapcsolatáról és házasságáról szóló sorokat is tartalmazott.

Az EJEB bírái vitatták a litván kormány érvelését, miszerint a könyv egyik története, amelyet a néhai leszbikus írónő, Neringa Dangvyde Macate írt, az azonos nemű családokat népszerűsítette másokkal szemben. A történet ehelyett a társadalom minden tagjának tiszteletét és elfogadását szorgalmazta életük egy alapvető aspektusában, nevezetesen az elkötelezett párkapcsolatban – jelentette ki a bíróság.

Az LMBTQ jogok kérdése erősen megosztó a litván politikában, miközben a közösséget az országon belül jogi és társadalmi megkülönböztetés éri. Egy 2022-es tanulmány szerint a litvánok több mint 70 százaléka ellenzi az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát – ez az egyik legmagasabb arány Európában.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) 2020-as felmérése szerint a litván LMBTQ közösség 44 százaléka tapasztalt már valamilyen zaklatást, szemben az uniós átlag 38 százalékkal. Ugyanakkor a megkérdezettek 60 százaléka érzékelte úgy, hogy az elmúlt öt évben csökkent az országban a homofób és transzfób előítéletek mértéke, valamint az intolerancia.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin