Nagyvilág

Litvánia lehetővé teszi a névváltoztatást a transzneműek számára

Pride felvonulás Vilniusban 2019. június 8-án / fotó: Depositphotos

 

A litván igazságügyi miniszter, Evelina Dobrovolska december 31-én aláírta azt a rendeletet, amely engedélyezi a törvényes névváltoztatást a transznemű személyek számára.

Az erről szóló rendelet február 2-án lép hatályba. A minisztérium szerint mindez fontos lépés, amely segít Litvániának abban, hogy biztosítsa az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) több mint egy évtizeddel ezelőtt hozott ítéletének végrehajtását, valamint az emberi jogi normák megszilárdítását, írja a Delfi litván hírportál. A hivatalos dokumentumokban a nevüket megváltoztatni kívánó transznemű személyeknek az érvényes előírások szerint be kell szerezniük egy litván vagy uniós egészségügyi intézmény szakvéleményét.

A mostani változások előzménye, hogy 2007-ben egy 28 éves transz férfi megnyerte az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a Litvánia elleni pert, mivel az állam nem biztosította számára a nemének megfelelő hivatalos dokumentumokat. A bíróság akkor úgy döntött, hogy Litvániának három hónapon belül rendeznie kell a nemi megerősítő műtétek témakörét, vagy kártérítést kell fizetnie. A vonatkozó jogszabályokban azonban hiányosság mutatkozott: bár megszületett a beavatkozásokat szabályozó törvényjavaslat, azt végül nem fogadták el, ráadásul az országban nem állt rendelkezésre az ezek elvégzésére alkalmas egészségügyi intézmény. A most hatályba lépő rendelet azonban nem köti a névváltoztatást a megerősítő műtétek elvégzéséhez.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb