Nagyvilág

A balti államok idén is közösen szervezték a pride-ot

Felvonulók a Baltic Pride-on. Fotó: Eero Vabamägi, Postimees

2009 óta minden évben közösen tartja a három balti állam, Litvánia, Lettország és Észtország a pride-ot, mindig másik helyszínen. Idén Tallinnban tartották a felvonulást, ahol mintegy 7000 ember vonult végig az észt fővároson. A szombati pride felvonulás egy egyhetes programsorozat csúcspontja volt.

Az esemény az évek alatt egyre népszerűbb lett, 2012-ben például még csak 400-an voltak a felvonulók a lett pride-on. 2019-ben már több mint tízezren vettek részt rajta, akkor Vilnius rendezte.

Tallinnban utoljára 2017-ben tartották a Baltic Pride-ot, 2020 lett volna a következő alkalom, de a Covid19-pandémia miatt akkor nem tarthatták meg.

Az eseményről támogató posztot tett közzé többek között az Egyesült Államok tallinni nagykövetsége is.

Beárnyékolta a békés felvonulást egy incidens

Az egyhetes eseménysorozat probléma nélkül zajlott le, ám vasárnap történt egy incidens, amely beárnyékolta a Baltic Pride-ot. Meleg keresztények egy bárban tartottak összejövetelt a pride után, ahol egy orosz nemzetiségű férfi hirtelen rátámadt egy Finnországból érkezett lelkészre, aki a csoporttal volt – írja a Postimees észt lap.

A támadó homofób kifejezéseket ordibált és Isten haragjáról üvöltözött. Két másik ember is megsérült a támadásban, akik megpróbálták megfékezni a támadót. A pride szervezői mellett az észt parlament LMBTQ támogatói csoportja is mélyen elítélte a támadást.

„A szombati Baltic Pride felvonulás olyan békésen és incidensek nélkül zajlott le, hogy úgy éreztük, mintha valóban a nyitottság és a tolerancia felé fordult volna a társadalom. Sajnos a vasárnapi brutális támadás bebizonyította, hogy az LMBTQ közösséggel szembeni gyűlölet és indulat nem tűnt el Észtországból, és továbbra is veszélyezteti az emberek biztonságát és ezáltal a közrendet” – mondta Eduard Odinets, a parlamenti támogató csoport elnöke.

„Különösen szomorú, hogy az imára összegyűlt embereket Isten nevében támadták meg, ami ellentétes minden keresztény értékkel és elvvel” – tette hozzá a képviselő.

Észtországban egyébként Kaja Kallas miniszterelnök újraválasztásával megalakult a koalíció, amely megígérte, hogy legalizálni fogja az azonos nemű párok házasságát.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin