Színes

Litvánia először küld queer előadót az Eurovíziós Dalfesztiválra

Litvánia indulója, Eurovízió
fotó: Eurovision/EBU/Sarah Louise Bennett

Silvester Belt képviseli Litvániát az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, ezzel pedig történelmet ír: hazája még soha nem küldött nyíltan queer előadót a dalfesztiválra. A Pinknewsnak adott interjújában az énekes azt is elmeséli, miért olyan nagy dolog ez.

Belt 12 évesen került rivaldafénybe, amikor is döntős lett a junior Eurovíziós Dalfesztivál litván előválogatójában. Később részt vett a helyi X Faktorban, majd 2017-ben megnyerte az Aš – superhitas tehetségkutatót. Az Eurovízióra Luktelk című dalával készült, és a bukmékerek szerint igencsak esélyes lehet egy jó helyezésre. A dal Litvániában vezette a slágerlistát, a Spotifyon pedig már ötmillió lejátszásnál tart.

Silvester Belt nyíltan biszexuális, és mint mondja, ez nagyon is nagy dolog a litván zenei életben, mert az LMBTQ reprezentáció ott gyakorlatilag a nullával egyenlő. „Mindenki másnak tettei magát, mint ami, és ez k*vára felidegesít” – mondja.

Szerinte a litván előadók félnek felvállalni önmagukat, félnek attól, hogy LMBTQ művészként definiálják őket, mert ez akár a karrierjükbe is kerülhet.

Az LMBTQ jogok kérdése erősen megosztó a litván politikában, miközben a közösséget az országon belül jogi és társadalmi megkülönböztetés éri. Egy 2022-es tanulmány szerint a litvánok több mint 70 százaléka ellenzi az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát – ez az egyik legmagasabb arány Európában.

Belt is küzdött az iskolában az ellene irányuló homofóbiával, de azt mondja, könnyebb helyzetben volt, mint azok a hírességek, akik azután akarnának előbújni, hogy már ismertek lettek. Ő ugyanis már az első felnőtt tévészereplése előtt elfogadta önmagát és nem félt kimondani sem.

Megdöbbentette a litván művészvilágot

Őszintesége megdöbbentett más művészeket, akik szerint ez egy „személyes dolog”, amiről nem kell beszélni. Belt szerint azonban melegnek lenni nem „személyes ügy”, pont olyan, mint kék szeműnek lenni. „Nem arról van szó, hogy elmeséled, mit csinálsz az ágyban” – mondja.

Belt szerint hazájának sürgős változásokra lenne szüksége. „Ha minden LMBTQ művész Litvániában – és nem csak a művészek, de mindenki – előbújna, úgy hiszem, Litvánia egy nap alatt megváltozhatna. Őrület, hogy itt ez a hatalmas elefánt a porcelánboltban és úgy teszünk, mintha nem lenne ott” – véli az énekes.

Indulása az Eurovízión az LMBTQ reprezentáció miatt is igen fontos, bár azt mondja, nem emiatt akar érdekes lenni, de elismeri, hogy hatással lehet hazája queer fiataljaira, akik nem nagyon látnak otthon hozzájuk hasonló embereket a médiában.

Honfitársai egyelőre jól fogadták indulása hírét, bár online azért előbújtak a trollok Litvániában is. „Már mindent is hallottam” – mondja Belt. A homofób megjegyzésekkel azonban nem foglalkozik,  a május 7-i első elődöntőre koncentrál.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin