Hírek

Libanonban megszűnhet a homoszexualitás büntethetősége

A közel-keleti országban egy élő televíziós adásban jelentették be helyi politikusok, hogy eljött az idő a homoszexualitás dekriminalizálására. Ezzel a jobboldali kereszténydemokrata Kataeb párt politikusai voltak az elsők, akik meghatározó politikai szereplők közül az LMBTQ jogokról beszéltek.

Libanonban május 6-án tartanak választásokat, és a párt 131 pontos társadalmi programot állított össze, ennek pedig központi eleme az LMBTQ jogok rendezése.

„Ez óriási dolog. Évek óta követeljük a pártoktól az LMBTQ közösség nyilvános támogatását. Eddig csak zárt ajtók mögötti ígéreteket kaptunk. Ez az első alkalom, hogy nyilvánosan támogatnak minket a politikusok”

– mondta Georges Azzi, egy helyi alapítvány ügyvezetője. Jelenleg egy éves börtönbüntetés szabható ki a „természetellenes” szexuális aktusért, ugyanakkor ezt már régóta nem érvényesítik a gyakorlatban. Ugyanakkor erre hivatkozva a rendőrség máig letartóztat ez alapján melegeket és megfélemlítik a közösséget.

 

A Mashrou Leila nevű libanoni együttes, ami meleg frontembere miatt a régióban ikonikus státusszal bír

 

Egy 2015-ös közvélemény-kutatás szerint a libanoni társadalom többsége szeirnt a homoszexualitás erkölcstelen és természetellenes. Ugyanakkor 65 százalékuk úgy véli, ettől még nem lenne szabad börtönbüntetést kiszabni miatta.

Ha a választáson nem nyerne a kérdést zászlajára tűző párt, akkor még mindig ott vannak a jogi lehetőségek. Tavaly januárban egy bíró már kimondta, hogy

“a homoszexualitás magánügy, nem pedig törvénybe ütköző bűncselekmény”

– erre hivatkozva az alkotmánybíróság is kötelezheti a törvényhozást a dekriminalizációra.

 

(GayStarNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin