Itthon

Tíz év alatt 50 helyet zuhant Magyarország az LMBTQ jogok terén

fotó: Depositphotos

A világban tapasztalható, olykor nagy különbségek miatt előfordulhat, hogy bármelyik nyaraló veszélybe sodorja magát óvatlanul. A queer turisták biztonsága érdekében ezért a német LMBTQ utazási magazin, a Spartacus minden évben összeállítja a Gay Travel Indexet, amely az összes ország LMBTQ helyzetéről nyújt információkat.

Az értékelési kritériumokat folyamatosan finomítják, hogy az pontosabban tükrözze a közösség szélesebb láthatóságát. Vizsgálják például az interszexuálisok jogait, vagy épp az átnevelő terápiák jogi helyzetét, de az index tartalmaz egy cenzúra kategóriát is, amely olyan törvényeket vesz figyelembe, mint a szivárványzászlók használatának vagy az LMBTQ tartalmú könyvek terjesztésének tilalma. Ezek mellett olyan általánosabb kategóriákban is mérnek, mint a diszkriminációellenes törvények, a transzneműek jogai, az örökbefogadás és az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerése.

Azon a listán, ahol az élen végzett országok 12 pontot hoztak össze, ott idén Magyarországnak -5 pontot sikerült elérnie. Ezzel hazánk olyan országok csoportjában áll, mint El Salvador, Kazahsztán, Niger vagy Mozambik. A Spartacus indexének hivatalos honlapján interaktív térkép mutatja az egyes országok helyzetét, és a csúszkát használva visszanézhetőek a korábbi eredmények is.

És itt található az igazán sokkoló adat. Mert hiába közismertek az itthon történt visszalépések jogszabályi szinten, ezek nem egyszerre zajlanak, emiatt a társadalom nem feltétlenül érzi ezek súlyát. Pedig elég csak a csúszkát mozgatva tíz évet visszapörgetni az időt: 10 évvel ezelőtt, 2014-ben Magyarország még a 40. helyen állt ugyanezen az indexen, 2024-ben pedig a 93. helyen.
Az aktuális helyezést olyan tényezők is befolyásolják, mint hogy esetleg más országban történt-e hirtelen és drasztikus romlás az adott évben, de a trend az időskálát vizsgálva akkor sem egyszerűen csak csökkenő, hanem egyenesen zuhanó – tíz év alatt világviszonylatban 50 helyet romlott az LMBTQ jogok helyzete Magyarországon.

Amit szintén érdemes kiemelni a friss indexből: 2024-re Magyarország minden szomszédjánál, tehát még Szerbiában és Ukrajnában is javult a helyzet, és mindannyian magasabb helyezést értek el a tavalyinál.

forrás: SPARTACUS Gay Travel Index 2024

A Spartacus Gay Travel Index 2012-es közzététele óta először fordult elő, hogy öt ország végezzen holtversenyben az első helyen. Kanada, Málta, Új-Zéland, Portugália és Spanyolország egyaránt 12 pontot ért el a listán, őket követi a közös második helyen Ausztrália és Svájc 11 ponttal.

Az idei index nagy előrelépője Észtország volt, amely 2024 elején legalizálta az egyenlő házasságot, ezzel a 47. helyről a 32. helyre került. Szintén nagyot lépett előre Norvégia az átnevelő terápiák betiltásával, ezzel a rangsorban a 17. hely után idén a 8. helyen áll.

Hasonlóan nagyot javíthat a helyezésén a következő indexre Görögország, ahol 2024 februárjában a parlament megszavazta az azonos nemű párok házasságát. Ugyanerre készül Thaiföld is, és amennyiben ez megtörténik, azzal felzárkózhat Tajvanhoz, amely a 13. helyen áll a listán, ez egyébként az ázsiai országok között a legmagasabb helyezés.

A lista végén olyan országok zárják a sort, mint Oroszország és Nigéria (-17 pont), Uganda és Szomália (-18 pont), Jemen (-19 pont), valamint Szaúd-Arábia, Csecsenföld, Irán és Afganisztán (-21 pont).

A világ összes országát vizsgáló, valamint az Amerikai Egyesült Államokat szövetségi szinten is lebontó teljes index a hivatalos oldalon érhető el.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin