Hírek

Hét embert letartóztattak egy egyiptomi koncerten, mert szivárványzászlót emeltek a magasba

Az egyiptomi ügyészség vizsgálja a bizonyítékokat és elemzik a biztonsági kamerák felvételeit, hogy minden “elkövetőt” beazonosítsanak.

A libanoni alternatív rockbanda, a Mashrou’ Leila szeptember 22-én lépett fel Kairóban. Frontemberük, Hamed Sinno nyíltan meleg és LMBTQ-aktivista. A koncert utáni beszámolók szerint a tömegben legalább öt szivárványzászló is feltűnt.

 

 

Maha Mohamed, helyi transznemű író és műfordító az alábbiakat posztolta a történtekről:

2017. szeptember 22. történelmi nap volt. Egyiptom történetében először az LMBTQ közösség fiatal tagjai szivárványzászlót emeltek Kairó égboltjára, kijelentve, hogy létezünk, és hogy jogunk van szabadon és emelt fővel élni.

A helyi hatóságok és a média nem így gondolja. A sajtó hatalmas botrányként számol be az esetről, egy parlamenti képviselő szerint pedig “katasztrófa történt, a nemzeti értékek és vallásellenes viselkedés” zajlott a koncerten.

 

 

Az egyiptomi kommentelők is ezt az álláspontot osztják, sok a felháborodott hozzászóló, akik szerint nem is lett volna szabad beengedni az együttest Egyiptom területére. Nem csak ők, helyi zenészek is támogatják a kezdeményezést, hogy a Mashrou’ Leilát tiltsák ki az országból, ahogy azt már Jordánia is megtette.

A társadalmi kérdésekre reflektáló, őszinte dalszövegeikről ismert libanoni zenekarral érdemes megismerkedni:

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb