Nagyvilág

Lettországban is egy mesekönyv miatt áll a bál

 

Egy dühös anyuka a lett köztévé “Tabuk nélkül” című panaszműsorához fordult, miután az egyik rigai plázában megvásárolta az Ideje menni aludni (Laiks gulēt iet) című könyvet. A Laurens Šimels író és Elīna Brasliņa illusztrátor közreműködésével készült mesekönyvben egy kiskutya segítségével különböző családok életébe pillanthatunk be. Az anyuka azonban nehezményezi, hogy az egyik történetben a főszereplő kislánynak két apukája van.

Megvettem a gyerekeknek szánt Ideje menni aludni című könyvet a T/C Alfas bevásárlóközpont Jānis Roze könyvesboltjában. Kellemetlen meglepetésként ért, hogy a könyv egy olyan történetet tartalmaz, amelyben egy kislánynak két apukája van. Azt gondolom, hogy elképesztő, hogy ilyesmit árulnak!

 

 

A közmédia kommentszekciójában sokan osztják a felháborodott vásárló véleményét, és egyesek inkább kidobták a könyvet a szemétbe, amikor meglátták a kifogásolt mesét. Mások azonban rámutatnak arra, hogy nincs semmi baj a mesekönyvvel:

“Jaj, ne! A gyerek még megtudja, hogy a világon különböző családok léteznek! És hogy normális dolog szeretni valakit a nemétől függetlenül. Most mit csináljunk?!”

 

A lett alkotmányba 2006-ban beleírták, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő kapcsolataként értelmezendő. Nincs bejegyzett élettársi kapcsolat az azonos nemű párok számára, akik is nem fogadhatnak örökbe gyeremekeket. Emiatt többen is jelzik, hogy az anyuka egy olyan családformát kifogásol, ami Lettországban jogilag nem is létezik.

Marija Golubeva, a lett parlament, a Saeima nyíltan LMBTQ képviselője (nincsenek sokan, ő még csak a második az idők során) emlékeztet arra, hogy hazája az egyik utolsó olyan európai ország, amely nem ismeri el az azonos nemű párok kapcsolatát. A parlament már többször leszavazta a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetését, Golubeva azonban figyelmeztet, hogy ezt nem húzhatják az idők végezetéig: ha a következő törvényjavaslatot is leszavaznák, akkor beadják az újat, amihez több mint tízezer állampolgár támogató aláírását gyűjtötték be. Az Eurobarometer 2015-ös közvélemény-kutatása szerint a lettek 42 százaléka gondolja úgy, hogy az LMBTQ embereket ugyanolyan jogok illetik meg, mint a heteroszexuálisokat.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin