Nagyvilág

Letagadta a lengyel elnök az LMBT-mentes zónák létezését

fotó: alinoeprojekt

 

Úgy látszik, az autoriter vezetők mindenhol hadilábon állnak a valósággal és igyekeznek nem tudomást venni az őket zavaró tényezőkről. Ez történhetett most a lengyel elnökkel, aki a litván köztévének adott hosszú interjújában letagadta az LMBT-mentes zónák létezését.

2020 tavaszára közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Andrzej Duda kijelentése annak ismeretében – mondjuk úgy – meglepő, hogy ezekről a zónákról már a lengyel bíróságok is kimondták nemcsak azt, hogy léteznek, de azt is, hogy alkotmányellenesek.

2020. július 14-én a bíróság például elmarasztalta Istebna önkormányzatát, mert túllépte a hatáskörét az „LMBT-mentes zóna” létrehozásakor, és megsértette az alkotmány 32. cikkelyét, amely kimondja, hogy mindenki egyenlő a törvény előtt, és joga van az egyenlő bánásmódhoz a hatóságok előtt.

A zónák miatt belföldön és külföldön is óriási volt a felháborodás. A lengyek kormányzati homofóbia ellen felszólalt elnökjelöltként Joe Biden éppúgy, mint az Európai Parlament képviselői, ahogy elítélte a zónákat a lengyel főrabbi és a varsói zsidó közösség vezetői is.

Ursula von der Leyen az évértékelő beszédében nyomatékosan kijelentette, hogy a Lengyelországban létrehozott LMBT-mentes zónáknak nincs helye az Európai Unióban, nyugat-európai települések pedig egymás után kezdték felmondani a testvérvárosi együttműködésüket azokkal az önkormányzatokkal, amelyek magukat LMBT-mentes zónává minősítették. Több lengyel település a zónák miatt uniós támogatásoktól is elesett, ezután pedig több város visszatáncolt: Nowa Dęba volt az első település, Kraśnik polgármestere pedig elismerte, hogy hiba volt csatlakozniuk. Wojciech Wilk polgármester a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy ma már bánják az egykori döntésüket. Egyrészt úgy érzi, hogy miután a lengyel hatóságok megtagadták a francia Európa-ügyi minisztertől, hogy felkeresse őket mint LMBT-mentes zónát, a város nemcsak közröhej tárgyává vált Európában, de mostanra rengeteg potenciális pénzügyi forrástól is elestek. Az LMBT-mentes zónák felszámolására még az az Európa Tanács is felszólította Lengyelországot, amelynek elnökségét november 17-ig Magyarország látja el.

Ilyen előzmények után érkezett Duda elnök interjúja, amelyben elmondta, hogy ez az egész csak fake news.

„Ez egy ostobaság, ez egy hazugság. Soha nem voltak LMBT-mentes zónák Lengyelországban. Egy LMBTQ-aktivista, egy nagyon szélsőséges és nagyon agresszív aktivista csinált egy ilyen kampányt az interneten, meghamisítva a valóságot. Ez egy fake news. Soha semmi ilyesmi nem történt Lengyelországban. Soha nem létezett egyetlen LMBT-mentes zóna sem. Ez egy fake news, egy igazi botrány Lengyelország számára. Soha nem történt semmi ilyesmi.”

 

Majd ezek után Andrzej Duda közölte, hogy igen, az érintett önkormányzatok hoztak „a családok védelméről szóló határozatokat”. Ismerős húzás, ugye? A homofób propagandatörvényt itthon is „gyermekvédelmi törvénynek” nevezi a kormány, az LMBTQ-ellenes gyűlöletkeltést eleve Lengyelországból importálta a Fidesz, rutinos hírfogyasztóként így már nem is lehet annyira meglepő Duda nyilatkozata sem.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin