Kultúra

Leszbikus nőnek lenni a homofób nyolcvanas években – Blue Jean

 

Hiába nem tiltotta már törvény, a nyolcvanas években megugrott a beleegyezésen alapuló azonos nemű kapcsolatok miatti letartóztatások száma az Egyesült Királyságban, és durván nőtt a homofób erőszak és gyilkosságok aránya is. 1987-ben a Konzervatív Párt éves kongresszusán Margaret Thatcher miniszterelnök homofób beszédet mondott a „gyermekvédelem” jegyében, 1988-ban pedig kormánya hozta száz év után az első melegellenes törvényt. A helyi önkormányzatok számára megtiltották a homoszexualitás „népszerűsítését”, ami erőteljes öncenzúrához vezetett: az iskolákban nem kerülhetett szóba a téma, a homoszexuális kapcsolatokról tilos volt elfogadóan beszélni, az iskolai könyvtárak polcairól levették a meleg témájú köteteket, és töredékére csökkent az LMBT szervezeteknek juttatott támogatások összege.

A „Védjük meg a gyerekeket!”-kampány a korabeli társadalom homofóbiájára épített, és ebben a közegben játszódik Georgia Oakley filmje, a Blue Jean. Főhőse a középiskolai testnevelő tanár, a zárkózott Jean (Rosy McEwen), aki titkolja az orientációját, és emiatt kettős életet kénytelen élni. Hiába szeretik a diákjai, és hiába él egyfajta maga teremtette buborékban, a háttérben folyamatosan ott zúg a gyűlölet a mindennapokban. Thatcher beszédéről szólnak a hírek, erről beszélnek az emberek az utcán, és kocogása útvonalán megjelennek a plakátok, hogy vajon a hagyományos értékeket tanítják-e az iskolákban. Ez a közeg kimondatlanul is Jean puszta létezését támadja. A túlélés érdekében ezernyi hazugság és kompromisszum szükséges, miközben Jean nem engedheti meg azt a luxust magának, hogy kimutathassa a rettegését.

A rendező, Georgia Oakley egyrészt azt akarta megmutatni, hogy ez a korszak nem is volt olyan régen, másrészt pedig azt, hogy a történelem nem egyirányú. A mai néző ugyan tudja, hogy az ezredfordulón Thatcher törvényét felszámolták, de ez nem jelenti azt, hogy a folyamat visszafordíthatatlan lenne.

A Blue Jean premierje a Velencei Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a közönségdíjat, a film pedig június 9-től látható az amerikai mozikban. Magyarországi bemutatóról egyelőre nincs hír.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin