Nagyvilág

Kuba szavazott: igen az egyenlő házasságra és az örökbefogadásra

Kuba
Leszbikus pár Kubában. / Fotó: Patrick Oppmann/CNN

 

A vasárnap tartott népszavazáson Kuba lakossága az új családjogi törvény bevezetéséről dönthetett. A szavazásra jogosultak 71%-a járult az urnához és a szavazatok 66,87%-ával a nép elfogadta a kódexet. Vagyis 3,9 millió kubai szavazott többek között az egyenlő házasság, valamint az LMBTQ emberek általi örökbefogadás engedélyezésére.

A több mint 100 oldalas új családjogi kódex nem kizárólag LMBTQ-kérdésekkel foglalkozik. Többek között előirányozza a gyermekek és a serdülők nagyobb védelmét, a szülők társfelelősségét a nevelésükben, valamint a férfiak és nők közötti szigorú jogegyenlőséget. A kódex a kiskorúaknak azt a jogát is garantálja, hogy ne legyenek kirekesztés, erőszak vagy szülői elhanyagolás áldozatai. Az új kódex az 1975-ös régit váltja majd, mely sok tekintetben elmaradott volt már.

Kubában nagyon sokáig tabu volt a homoszexualitás, csak 1979-ben legalizálták, addig a nem genderkonform személyeket más, a rendszer számára nemkívánatos emberekkel együtt munkatáborokba küldték. A lassú változáshoz hozzájárult Mariela Castro, Fidel Castro unokahúga, aki amellett, hogy az Országos Szexuális Nevelésért Központ vezetője, maga is LMBTQ-jogi aktivista. Kemény kitartással sikerült elérnie például, hogy 2008-ban állami finanszírozású lett a nemi megerősítő műtét Kubában.

A referendum egyik különlegessége, hogy valódi társadalmi vita előzte meg, ami a kubaiak számára is újdonság volt. Lakossági fórumokat tartottak, amelyek eredményei alapján újra- és újraírták a törvény szövegét.

Kuba nem az egyetlen ország, ahol népszavazást követően vezetik be az azonos neműek házasságát. Korábban például Svájcban, Írországban és Ausztráliában is a lakosság döntött a kérdésben.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin