Sport

Közel száz nyíltan queer játékos volt a női focivébén

 

Talán a világ „legmelegebb” sporteseménye lehet a női labdarúgó-világbajnokság – írja a Washington Post. Az Ausztráliában és Új-Zélandon nemrég lezajlott eseményen közel 100 olyan játékos és edző vett részt, akik nyíltan vállalják szexuális orientációjukat.

A világ például élőben nézhette, ahogy a spanyol csapat csatára, Alba Redondo a Zambia elleni 5 gólos győzelmet úgy ünnepelte meg, hogy csókot váltott kedvesével. Redondo barátnője egy katolikus egyetemen professzor.

A csókról készült fénykép bejárta a közösségi médiát. Egy Twitterező szerint például csodálatos, hogy a női focisták mutatják az utat, és azon töpreng, vajon mikor történhet meg hasonló a férfi fociban is.


A Twitter-felhasználó által posztolt másik képen Pernille Harder dán játékos  és Magdalena Eriksson svéd labdarúgó láthatók, akik 2014 óta alkotnak egy párt, és bár a csókról készült fotó nem az idei vébéről való, ugyancsak tanulságos, hiszen azt mutatja, hogy a női focisták már jó ideje felvállalják azonos nemű párkapcsolataikat.

„Ezek a nők a világbajnokságon a változás katalizátorai. Ezek a sportolók bebizonyítják, hogy lehetnek hitelesen önmaguk, és ez nem veszélyezteti a sikereiket” – mondja Beau Newell, az ACON ausztrál LMBTQ civil szervezet egyik képviselője.

A katari férfi labdarúgó-világbajnokságon egyetlen nyíltan meleg játékos sem volt, a nőknél azonban vállalják önmagukat a játékosok. Az ausztrál csapatban van a legtöbb leszbikus focista, a játékosok fele vallja magát az LMBTQ közösség tagjának, beleértve a csapatkapitányt, Sam Kerrt is. Kerr az amerikai labdarúgó Kristie Mewisszal jár, kapcsolatuk a tokiói olimpia óta nyilvános.

Az egyik leghíresebb leszbikus labdarúgó az amerikai Megan Rapinoe, akik 2012-ben bújt elő az Out magazinnak. Párjával, Sue Bird kosárlabdázóval 2020-ban jegyezték el egymást, de még nem házasodtak össze.

Kell a pozitív reprezentáció

Egy melbourne-i leszbikus rajongó úgy nyilatkozott a Washington Postnak, hogy nagyon örül annak, hogy ilyesfajta reprezentációt is lát.

„Ha queer embereket látunk a médiában, gyakran az egész történet arról szól, hogy előbújnak és homofóbiával szembesülnek” – mondja. „Ez persze fontos, de az is nagyon fontos, hogy olyan embereket lássunk, akik egyszerűen csak queerek és élik az életüket. Ha ezt fiatalabb koromban láttam volna, sokkal könnyebbé tette volna az utat. Mert képes lettem volna azt látni a képernyőkön keresztül, hogy a queer emberek képesek boldogok lenni és normális életet élni – normálisat abban az értelemben, hogy vannak barátaik és családjuk, akik szeretik őket, és sikeresek a karrierjükben.”

A női foci hosszú utat tett meg a hagyományosan férfiasnak ítélt sportág berkein belül. Számos országban tilos volt nőknek focizni, Angliában 1970-ig nem engedte a labdarúgó-szövetség, hogy nők pályára lépjenek, Brazíliában pedig egyenesen illegális volt a női foci 1941 és 1979 között. A sportág a leszbikus nők számára egyfajta kiutat is jelentett a tradicionális női szerepekből.

„Ez egy lehetőség arra, hogy teljesen fizikális legyél – bizonyos értelemben tényleg a testedben létezz – és ne érezd magad korlátozva” – mondja Jen Peden, az ausztrál Flying Bats LMBTQ labdarúgóklub vezetője. Peden szerint fantasztikus, hogy mekkora támogatottságot élveztek idén a leszbikus játékosok. Ráadásul a vébé maga is rekordokat döntögetett, nézőszám tekintetében is, mintegy 1,7 millió eladott jeggyel még a negyeddöntők előtt.

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin