Sport

Nyíltan leszbikus sportoló a téli olimpia amerikai zászlóvivője

A XXIV. téli olimpia versenysorozata már február másodikán elkezdődött, de a hivatalos megnyitót csak tegnap, február negyedikén tartották Pekingben. Helyszíne az a Madárfészek nevű stadion volt, ahol a 2008-as pekingi nyári játékok megnyitóját és záróünnepségét is tartották – Peking az első város, amely nyári és téli olimpiának is otthont ad.

A hagyományoknak megfelelően a megnyitón felvonulnak a versenyző országok csapatai, a bevonulás során a menet elején a nemzeti zászlóval. A magyar zászlót két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte.

Az Egyesült Államok csapatát a curlinges John Shuster és a gyorskorcsolyázó Brittany Bowe vezette, akinek személye azért különleges, mert az idei olimpián ő volt az egyetlen nyíltan LMBTQ zászlóvivő a bevonulás során.

 

 

A nyíltan leszbikus Bowe az 1000 méteres gyorskorcsolya nagy esélyese, nem véletlenül: jelenleg ő a versenyszám világcsúcstartója, ami korábban 1500 méteren is az övé volt. Mindezt úgy, hogy a magát több sportágban kipróbáló Bowe korábban teljes más sportokkal, így a focival, a kosárlabdával és a görkorcsolyával kötelezte el magát, utóbbi világbajnokságán nyolc aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet is nyert pályafutása alatt.

Magánéletéről nem szívesen nyilatkozik, kevés interjút vállal, helyette inkább a versenyzésre összpontosít, az Instagramon azért időnként megoszt a sport világán kívül eső fotókat is.

 

 

A mostani megnyitón eredetileg a háromszoros olimpiai érmes bobos, Elana Meyers Taylor vitte volna a zászlót, de miután neki nem sokkal korábban pozitív lett a koronavírus-tesztje, Bowe kapta a lehetőséget. Az Outsports beszámolója szerint nyíltan LMBTQ sportoló egyébként vitte már hazája zászlaját olimpiai játékokon, a 2018-as téli olimpia záróünnepségén Hollandia színeiben a gyorskorcsolyázó Ireen Wüst.

 

 

 

Kanada női hokicsapata 7 coming outolt játékossal indul az olimpián

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin