Kultúra

Könyvek, kuckózás, karácsony

Ha lehunyom a szemem és a télre gondolok, kevés kellemesebb dolgot tudok elképzelni annál, mint hogy bebújjak a meleg, puha takaró alá egy bögre finom forró itallal, és egy jó könyvet olvasgassak, miközben odakint csöndesen hullik a hó. De mielőtt egy saját kötettel elvonulnánk, érdemes az ünnepek közeledtével arra is gondolni, hogy vajon a szeretteinket milyen könyvvel lephetnénk meg. Öt frissen megjelent, nagyrészt LMBTQ témájú könyvet ajánlunk most nektek – reméljük, találtok köztük olyat, amivel akár magatoknak, akár másnak örömet szerezhettek.

Te meddig mennél el a szerelemért?

 

 

Rácz Tibi az elmúlt évek egyik feltörekvő szerzője meleg témában. Könnyed hangvételű, de drámai fordulatokkal teli regényei szórakoztatnak, elgondolkodtatnak, és olyan párkapcsolati témákat dolgoznak fel, amikkel sokan szembesülünk életünk folyamán. Legújabb, hatodik könyvében Hunor történetét ismerhetjük meg, aki komoly döntéshelyzet elé kerül: az érettségit követően elindulhatna a vágyott úton és szakácsnak tanulhatna egy Michelin-csillagos séfnél Budapesten, azonban a fiú, akibe régóta szerelmes és akivel éppen ekkor teljesedik be a románc, Londonba szándékozik költözni. Vajon a szerelem és az új kalandok ígérete, vagy a régóta dédelgetett álmok felé vezető biztos út győz?

Rácz-Stefán Tibor: Pokolba a jópasikkal!, Könyvmolyképző, 2019, 320 oldal, 3499 Ft

Egy izgalmas folytatás

 

 

A világszerte nagy népszerűségnek örvendő Szólíts a neveden szerzője visszatér csodásan összetett lelkű szereplőihez, hogy évtizedekkel első találkozásuk után tovább kutassa, vajon hány különféle alakban is jelenhet meg a szerelem. A Találj rám!-ban először újra találkozunk az első részben már megismert és megszeretett három férfi főszereplővel: egy-egy sorsdöntő találkozást, változást élhetünk végig Samuel (Elio édesapja), illetve Oliver és Elio életében. Aciman érzékeny szerző, egyetlen rejtett rezdülés sem kerülheti el a figyelmét, hiszen ezekből áll össze a szenvedély. A Találj rám! visszatér az egyik legnagyszerűbb kortárs szerelmi regény világába, tovább feszegetve a kérdést, hogy elmúlhat-e valaha az igazi szerelem.

André Aciman: Találj rám!, Athenaeum, 2019, 296 oldal, 3999 Ft

A vörös divatdiktátor

 

 

Rotschild Klárát a keleti blokk Coco Chaneljeként emlegették a korabeli újságírók. Elhozta Párizst Budapestre, és ismertté tette Budapestet a nagyvilágban. Szalonja már a két világháború közötti indulásakor fogalommá vált Magyarországon, ám az igazi csoda mégiscsak az volt, hogy a Rotschild-szalon fénye tovább ragyoghatott a vasfüggöny leereszkedése után is. De hogyan juthatott Rotschild Klára ilyen kivételezett helyzetbe a szocializmus idején? Miért utazhatott állami pénzen évente kétszer Párizsba? Mi tette őt a 20. század magyar divattörténetének egyik legizgalmasabb alakjává? És nem utolsósorban: miért választotta a halált ennyi siker fényében? Simonovics Ildikó sokéves kutatómunkával utánajárt ezeknek kérdéseknek, és felgöngyölítette a legendákkal, rejtélyekkel, elképesztő történetekkel övezett életút állomásait, amelyeket a könyv mellett a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállításon mutat be.

Simonovics Ildikó: Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor, Jaffa Kiadó, 2019, 334 oldal, 3999 Ft

Bátorság talpig feketében

 

 

A kalandos életű Anne Lister sorra szegte meg a 19. század szigorú szabályait. A merész és szenvedélyes nő anatómiát tanult, politizált, üzletelt és bejárta Európát, és nem hagyta, hogy keresztülnézzenek rajta saját neme iránti vonzódása miatt. Titkosírással lejegyzett, 34(!) éven át vezetett naplójában kíméletlenül őszintén vall magánéletéről, amelyben arra is fény derül, hogy miért nem köt látszatházasságot, és melyik partnerének hányszor volt orgazmusa, de megtudhatjuk azt is, hogyan reagál a társadalom arra, ha valaki nyíltan felvállalja nemi identitását. Anne Choma történész könyve eredeti naplórészleteken keresztül mutatja (gúnynevén) Gentleman Jack kivételes életét.

Anne Choma: Gentleman Jack – Anne Lister titkos élete, HVG Könyvek, 2019, 328 oldal, 3900 Ft

Balzsam a léleknek

 

 

Az indiai születésű, de Kanadában élő Rupi Kaur az elmúlt évek egyik legnépszerűbb fiatal költője. Filozofikus hangvételű, nagy érzékenységgel lecsiszolt, minimalista versei elkísérik az embert, elmélyülésre, megállásra késztetnek. Tej és méz című első kötete után, amely a túlélésről, az erőszak, az abúzus, a szerelem, a veszteség, a nőiség megéléséről szólt, A nap és az ő virágai, amelyet maga a szerző illusztrált, egy öt fejezeten – hervadáson, elhulláson, gyökerezésen, növekedésen és virágzáson – átvezető utazás, amely a szeretet különböző formáit ünnepli.

Rupi Kaur: A nap és az ő virágai, Könyvmolyképző Kiadó, 2019, 256 oldal, 2999 Ft

Szij Barbara

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin