Nagyvilág

A felnőtt lakosság 9 százaléka tartozik az LMBTQ közösséghez

Fotó: Jas Min, Unsplash

Az Ipsos felmérése szerint világszerte 10 emberből csaknem 1 vallja magát az LMBTQ-közösséghez tartozónak – írja az NBC News. A felmérést mintegy 30 országban végezték el, összesen 22 514 embert kérdeztek meg.

Az életkor és a földrajzi elhelyezkedés központi szerepet játszott az eredményekben, a fiatalabb válaszadók és a progresszívebb országokban élők jelentősen nagyobb valószínűséggel kerültek bele ebbe a statisztikába. A demográfiai jellemzők, beleértve a nemet is, szintén jelentős szerepet játszottak a válaszadók olyan kérdésekkel kapcsolatos nézeteiben, mint a transznemű emberek diszkriminációja és az azonos nemű párok házassága.

Az Észak- és Dél-Amerikát, Európát és Ázsiát lefedő felmérés során a válaszadók 3%-a határozta meg magát melegként vagy leszbikusként, 4% biszexuálisként, 0,9% pánszexuálisként vagy omniszexuálisként és 0,9% aszexuálisként.

A Z generáció tagjai (az 1997 után születettek) kétszer nagyobb valószínűséggel vallották magukat biszexuálisnak, pánszexuálisnak, omniszexuálisnak vagy aszexuálisnak, mint az Y generáció (1981 és 1996 között születettek), és négyszer nagyobb valószínűséggel, mint az X generáció (1965 és 1980 között) vagy a baby boomerek (1948 és 1964 között születettek).

„Generációs eltolódást tapasztalunk. Világszerte a [baby]boomereknek csak 4%-a vallja magát LMBT+-nak, szemben a Z generáció 18%-ával” – mondta Nicolas Boyon, az Ipsos alelnöke az NBC Newsnak. „Az idősebb generációk érzékelik ezt, és valószínűleg egy kicsit meghökkentek”.

A sor végén kullogunk

A felmérésben résztvevő országok közül Brazíliában (15%), Spanyolországban (14%) és Svájcban (13%) találták a legtöbb, LMBTQ emberként azonosuló válaszadót. Magyarországon a válaszadók 7%-a vallotta magát a közösséghez tartozónak, ez az egyik legalacsonyabb, csak Lengyelországban, Írországban, Japánban és Peruban volt alacsonyabb az arány.

A nemek közötti sokszínűség Thaiföldön, Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Ausztráliában volt a leglátványosabb, és legkevésbé Romániában, Dél-Koreában, Japánban és Magyarországon.

A fiatalok és a nők nagyobb valószínűséggel ismertek olyan személyt, aki az LMBTQ közösség tagja, mint a férfiak és az idősebb válaszadók.  A fiatalok pedig sokkal nagyobb valószínűséggel ismertek transznemű személyt – állapította meg a jelentés.

A nemi identitás szempontjából a válaszadók 0,8%-a transzneműként, 1,3%-a nembinárisként, gender-nonkonformként vagy genderfluidként azonosult. 0,7%-uk nem azonosította magát egyik kategóriával sem, de nem is vallotta magát férfinak vagy nőnek. A legtöbben Svájcban azonosultak ezen kategóriák valamelyikével (6%), a legkevesebben pedig Magyarországon (1%).

Világszerte néhány százalékkal nőtt a korábbi felméréshez képest az LMBTQ közösség láthatósága. A melegek, leszbikusok és biszexuálisok láthatósága Brazíliában, Spanyolországban, Chilében és Új-Zélandon volt a legmagasabb, míg Japánban, Dél-Koreában, Romániában és Törökországban a legalacsonyabb. Magyarország itt a középmezőnyben végzett, a válaszadók 36%-a nyilatkozott úgy, hogy ismer a környezetében meleg vagy leszbikus embert, 21% ismer biszexuálist, de csak 6% ismer transzneműt és csak 4% ismer nembináris, gender-nonkonform vagy -fluid személyt.

A többség támogatja az egyenlő házasságot

A felmérésben résztvevők 56%-a pozitívan állt az egyenlő házasság kérdéséhez, a kifejezetten ellenzők aránya 14% volt. Azokban az országokban, ahol az egyenlő házasság nem engedélyezett, a válaszadók nagy része támogatná a bevezetését, vagy valamilyen formában az azonos nemű párkapcsolatok törvényi elismerését – az egyetlen kivétel Törökország volt. A megkérdezett magyarok 47%-a támogatná az egyenlő házasságot, 20% támogatna valamilyen jogi elismerést és 16% ellenzi ezek bármelyikét.

A 2021-es felméréshez képest azonban a nyugati országokban valamelyest csökkent az azonos nemű párok házasságához való pozitív hozzáállás. Ezen országok között van az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada is.

Boyon szerint elképzelhető, hogy a transz jogokkal szembeni ellenállás lehet hatással az azonos nemű párok házasságának és az örökbefogadásnak a megítélésére is ezekben az országokban.

Az afrikai és közel-keleti országokat nem vizsgálta az Ipsos, de szerintük így is globálisnak tekinthetők az adatok és világosan kirajzolódnak a minták.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin