Nagyvilág

Kína a videojátékokban is betiltja az azonos nemű kapcsolatokat

A JX Online 3 játék karakterei

 

Kínában még szeptemberben letiltották a tévéképernyőkről a túl nőiesnek ítélt férfi színészeket. A kommunista erkölcsöket védendően a cenzorok most tovább mennek: a jövőben a videojátékokban az első pillantásra ki kell derülnie a karakterek nemének, annak egyértelműnek kell lennie. Ezen túlmenően a játék nem jeleníthet meg azonos nemű kapcsolatot, valamint a játékos nem választhat a jó és a gonosz oldal között, mert utóbbi nem erkölcsös cselekedet. A hatóságok szerint a játékoknak egyszerűen nem szabad ilyen választási lehetőséget felkínálniuk.

Az országban bármit cenzúráznak, ami sérti “az ország alapvető szocialista értékeit” – már eddig is szigorú szabályokat szabtak a tévéműsoroktól kezdve a filmeken át a zenéig. (Néhány éve a filmekben még az időutazást is betiltották.) Az új szabályok például megtiltják, hogy a videojátékok a nácik és a császári Japán történelmének megváltoztatását tartalmazzák – írja a South China Morning Post. Emiatt például az egyik legnagyobb forgalmazó, a JD.com egy hónap alatt 87 játékot vont be, köztük például a Call of Duty-t is.

A legújabb szigorítás azután következett, hogy augusztusban már a függőségek megfékezése érdekében heti három órára korlátozták az online játékra fordítható időt a kiskorúak számára.

A kiszivárgott új irányelvek egyértelmű utasításokat fogalmaztak meg a kínai játékfejlesztők és a kínai piacon kereskedni kívánók számára. A karaktereknek „egyértelmű nemi hovatartozással” kell rendelkezniük, és a történetnek nem szabad „elmosódó erkölcsi határokat” mutatnia. Ha a cenzorok nem tudják azonnal megállapítani a karakter nemét, akkor azt problémásnak minősíthetik, és a játék tiltást kaphat.

A játékfejlesztőknek szóló belső utasítások kikerülése egyfajta figyelmeztetés is lehet: július óta egyetlen kínai fejlesztésű új játékot sem hagytak jóvá a cenzorok, június óta pedig egyetlen új külföldi gyártású játék sem léphetett be a nem megfelőlő tartalom miatt a kínai piacra.

Azokat a videojátékokat a “gyarmatosító” nézetek terjesztése miatt bélyegezhetik meg, amelyek során a játékosokat a barbárok kiirtására ösztönzik, míg például japán hadvezérek szerepeltetését a „militarizmus” dicsőítéseként értelmezhetik.

„A játékok nem torzíthatják el a tényeket, és nem provokálhatnak szándékosan vitát, és az elfogadott narratívával rendelkező történelmi személyiségeket nem szabad átformálni” – áll a szövegben.

 

 

Leszámolna a kínai kormány az ország meleg fővárosával

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin