Kultúra

Az elmúlásról szóló leszbikus dráma nyerte a Berlinale Teddy-díját

All Shall Be Well / fotó: New Voice Film Productions

Ma ér véget az egyik legrangosabb európai filmfesztivál, a Berlinale, ahol 1987 óta egy független zsűri dönt a legjobb LMBTQ témájú filmeknek járó Teddy-díjról.

Idén a legjobb játékfilmnek járó Teddy-díjat a hongkongi rendező, Ray Yeung drámája, az All Shall Be Well nyerte. Főhősei egy boldog és jómódú leszbikus pár tagjai, akik 30 éve élnek együtt. Rokonaik és barátaik elfogadják őket, tisztelik a két nő kapcsolatát. Amikor egyikük meghal, a túlélő társ és a család szembesül azzal, hogy a jog szerint a nőt semmi sem fűzi szerelméhez. Így az anyagiak miatt a rokonság igyekszik is őt mellőzni, és a magára maradt Angie a temetéstől kezdve a lakhatásáig az elhunyt párja közvetlen családtagjainak – egyre halványuló – jóindulatára szorul.

Ray Yeung filmjei középpontjában gyakran állanak azonos nemű történetek. 2000-ben ő hívta életre a Hongkongi Leszbikus és Meleg Filmfesztivált, amely a legrégebbi LMBTQ filmfesztiválnak számít Ázsiában.

Az idei LMBTQ filmek között Berlinben a zsűri díját a grúz származású rendező, Levan Akin új filmje, a Crossing nyerte. Akinre előzi filmje, a Humen Fesztiválon is vetített És aztán táncoltunk (And Then We Danced) című dráma kapcsán figyelt fel a nemzetközi közönség. Új filmjében egy nyugdíjas tanárnő indul útnak, hogy megtalálja rég elveszett unokahúgát, útja pedig Isztambulba, transznemű prostituáltak közé vezeti.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin