Nagyvilág

Leszámolna a kínai kormány az ország meleg fővárosával

fotó: AFP

 

Szecsuan tartomány fővárosa, a 11 milliós Csengtu az egyik legfontosabb gazdasági központ Nyugat-Kínában. Míg a tartomány maga az óriáspandák hazája, addig a város egyike az ország 10 leginkább élhető településének – és nem mellesleg Kína meleg fővárosának számít.

Az ország nagy részével ellentétben ebben a melegbarát városban régóta élénk – és látható – LMBTQ élet zajlik. A számos szórakozóhely, melegbár és rendezvényhelyszín mellett az LMBTQ szervezetek is aktívak. A város angol átírásos neve, a Chengdu után a kozmopolita metropoliszt már csak Gaydu formában emlegetik a fiatalok. Kína első, széles médianyilvánosságot kapott melegházassága is Csengtuban történt 2010-ben – a két férfi szertartása szimbolikus volt csupán, mert az azonos nemű párok kapcsolatát semmilyen formában nem ismeri el a jog.

A kínai viszonylatban kimondottan toleráns környezet kialakulásának oka részben földrajzi: a város egyszerűen túl messze van a pekingi kormány székhelyétől.

Az idilli állapotnak azonban vége: Csengtu kénytelen újratervezni magát, miután a kormány bezáratja a meleg szórakozóhelyeket, és vizsgálatokat indítanak az LMBTQ szerveztek ellen, tudósít a South China Morning Post. Hogy elkerüljék a túlérzékeny kormány vegzálását, a város gyors alkalmazkodásra kényszerül.

Szombat esténként a helyi HUNK nevű klubban például testre feszülő, aranszínű rövidnadrágban és fekete csizmában táncoltak eddig a gogo-táncosok. Taktikai okokból mostantól egy derékig érő kimonót is adnak rájuk, hogy elébe menjenek az újonnan megjelent erkölcsrendészeti előírásoknak.

A város régóta biztonságos menedéknek számít a kínai LMBTQ közösség számára, a helyi aktivisták szerint azonban a kínai kormány egyre inkább sarokba szorítja a közösség kevés végvárát. Csengtuban azonban egyelőre ellenállnak, és nem állnak készen arra, hogy újra láthatatlanságba vonuljanak.

A Chengdu Rainbow civil szervezet egyik aktivistája, Matthew szerint a hatóságok részéről van egyfajta hallgatólagos elfogadás, de ez nagyon törékeny. A túlélés záloga, hogy apró lépésekkel, lassan halad előre a helyi közösség, és kerülik az olyan, helyben radikálisnak ható politikai és társadalmi kijelentéseket, amelyek felbosszanthatnák a kormányt. Ehelyett a közösségi igényekre, szükségletekre koncentrálnak, például pszichológiai tanácsadással segítik az előbújást tervezőket, miközben minden LMBTQ eseményt gondosan bejelentenek a hatóságoknak, hogy ezzel is jelezzék az együttműködésüket.

 

A Chengdu Rainbow aktivistája, Matthew / fotó: AFP

 

A helyi hatóságokkal hiába találták meg a közös hangot, a kormány az elmúlt években egyre harciasabb LMBTQ témákban. A kínai meleg fővárossal való leszámolásra októberben meg is találták az indokot. A helyi MC Club egyik partiján készült korhatáros fotók jelentek meg az interneten, majd a helyi média a HIV-fertőzéseket a helyszínen zajló szexpartikhoz kötötte.

A hirtelen jött médiaérdeklődés a helyi közösség szerint közvetve a koronavírus-járványnak köszönhető. Az ország rég maga mögött hagyta a járvánnyal járó nagyobb lezárásokat, szerdán az 1,4 milliárd lakosú Kínában 63 főnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (összehasonlításképp, a 10 milliós Magyarországon 3068 főnél).

Azok a kínai turisták azonban, akik az utazási korlátozások miatt nem jutottak el most a külföldi meleg partifővárosokba, azok belföldön maradva Csengtu felé vették az irányt. Ezzel azonban felhívták magukra a hatóságok figyelmét is.

Az MC Clubban minden nap több mint ezren buliztak. A város legnagyobb melegbárjait a történtek után ideiglenesen bezáratták közegészségügyi válságra hivatkozva, majd ezt követően az összes helyi LMBTQ szervezetet ellen hirtelen vizsgálat indult.

 

fotó: AFP

 

A helyi közösség számára Csengtu az utolsó végvár. Úgy tarják, a helyi toleráns, melegbarát légkör abból adódik, hogy a városban különböző kultúrák és etnikai kisebbségek keverednek, emellé pedig Pekingtől és a szigorú hivatalos irányvonaltól is biztos földrajzi távolságban vannak. (Légvonalban is 1500 km.)

A város vonzereje a nyitottsága. Az itt élő embereket általában nem érdekli, hogy kinek milyen a szexuális irányultsága

 

– mondja Matthew. Ezt erősíti meg a South China Morning Postnak egy tanár is, aki tavaly költözött Csengtuba. Míg az északnyugati Hszianból származó férfi otthon nem szeretett volna coming outolni, itt már más a helyzet:

„Csengtuban mindenki tudja rólam, hogy meleg vagyok. A főnököm, minden barátom, és még a diákjaim szülei közül is néhányan.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb