Nagyvilág

Cenzúrázta az Instagram egy meleg pár kisgyermekes fotóját

 

„Kényes tartalomként” definiálta az Instagram a Men Having Babies szervezet által közzétett képet, melyen egy meleg pár látható újszülött gyermekükkel.

A platform algoritmusa egy kattintható gomb alá rejti az olyan bejegyzéseket, amelyekről azt feltételezik, hogy „olyan képi tartalom szerepelhet benne, amelyet egyesek felkavarónak találhatnak”. Ezek szerint az Instagramon két férfi egy kisgyerekkel „felkavaró tartalomnak” minősülhet.

A képpel a nonprofit szervezet az április 26-i berlini konferenciáját promótálta. A Men Having Babies meleg férfiaknak segít apává válni.

A képen egy valódi meleg pár szerepel, Sam és David (Instagramon a @scousedads a profiljuk), valamint gyermekük, Jude. A képen semmilyen felháborító, kényes vagy felkavaró tartalom nem szerepel – a platformon számos heteroszexuális és leszbikus pár oszt meg hasonló fotókat a gyermekeikkel.

Ron Poole-Dayan, a Men Having Babies ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a társadalmi előítéletek miatt az emberek gyanakodnak, hogy két meleg férfi miért akar gyermeket. Amikor az emberek egy gyermektelen párt képzelnek el, inkább egy szomorú nőt és a férjét, vagy esetleg egy egyedülálló nőt képzelnek el, mintsem két férfit.

Poole-Dayan szerint az emberek a szexualitásra gondolnak, ha egy meleg párt látnak, emiatt fenyegetőnek tartják, ha gyereket látnak velük.

A szervezet nem biztos benne, hogy az algoritmusnak vagy emberi jelentésnek köszönhető a cenzúra, mivel csak a béranyasággal kapcsolatos európai konferenciájukat hirdető Instagram-posztjukat cenzúrázták, a San Franciscó-it nem.

A béranyaság számos országban megosztó téma, több államban tiltott is, Olaszországban például azt is megtiltanák, hogy olasz állampolgárok külföldön vegyenek igénybe ilyen szolgáltatást. Ezzel nem csak queer párok esnének el a gyermekvállalás lehetőségétől, de akár heteroszexuális párok is.

Poole-Dayan hozzáteszi, hogy a meleg apákkal szembeni előítéletesség túlmutat Európán és a közösségi médián. Egyes biztosítótársaságok az Egyesült Államokban nem biztosítják a férfi párok béranyától született gyermekeit, vagy két apa koraszülött csecsemőjének kórházi ellátását – mondja.

„Azt hiszem, a fontosabb üzenet, különösen, ha Európáról van szó, az, hogy emberi méltóságunk és egyenlőségünk része a reproduktív igazságosság” – mondja Poole-Dayan. „Méltók vagyunk arra, hogy jó szülők legyünk, és ez az emberi természetünk része, ami nem változik meg attól, hogy meleg valaki”. 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Men Having Babies (@menhavingbabies) által megosztott bejegyzés


 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin