Lifestyle

Kimerült vagy a nagy ünnepi pihenés után? Nyugi, ez normális!

Nem kell lelkiismeretfurdalást érezni, hogy nem pihentünk eleget a nagy pihenéskor (x)

Nem tudsz visszarázódni a munkába, nem megy a koncentrálás, és amit régen órák alatt megcsináltál, ahhoz most napok kellenek? Most pihented ki magad, de úgy érzed, újabb pihenésre van szükséged? Nem kell, hogy emiatt rosszul érezd magad. Elmondjuk, miért.

Mikor az ember felnőtt, az ünnepekkel kapcsolatban sokszor inkább vegyesek, mint abszolút pozitívak az érzései. Persze, alig várjuk, hogy végre kipihenjük az egész éven át tartó folyamatos munkát, és együtt ünnepeljünk… De aztán az ünnepek után követheti egy óriási megbánás is, megspékelve egy kis lelkiismeret-furdalással. Miért nem tudtam elengedni magam? Miért nem tudtam pihenni, amikor lehetett? Miért vagyok fáradtabb az ünnepek után, mint azok előtt? Ennyire rosszul csinálok valamit?

Nyugi, erről szó sincs.

Bár a filmekben és a közösségi média feedünkben úgy tűnik, hogy az ünnepek valóban a pihenésről szólnak, valójában az év végi nagy pihenő igazából egyfajta erőpróba is lehet. És ennek során nem mindenképpen feltöltődünk – sokkal inkább elveszítjük azt a maradék kis erőnket, amit elraktároztunk az év végére.

Az ünnepekkor nincs idő pihenni

Meg kellett vásárolni minden ajándékot, meg kellett főzni minden ételt, meg kellett venni a fát, felállítani, megtervezni, kihez mikor mennyire időre megyünk, lehetőleg úgy, hogy ne legyen sértődés.

Ráadásul LGBTQ emberként sokszor maguk az ünnepek is különösen megterhelőek lehetnek. Visszatérve a fészek melegébe, sokakra nem csupán bejgli vár, hanem megannyi fiatalkori trauma, kínos beszélgetések, egy-egy homofób rokon, kényes politikai kérdések a káposzta fölött, témák, amikről mindenki érzi, hogy jobb kerülni, de elefántként pózolnak a szobában… Vagy persze egyszerűen eltemetett sérelmek, amiknek senki soha nem ásott a mélyére.

Ráadásul hazatérve sincs mindenképpen nyugtunk, hiszen mikor tudnánk elintézni az egész évben tologatott feladatokat, ha nem a szabadnapokon? Pakoljuk ki a szekrényt, és tegyünk végre rendet, válogassuk át a ruhákat, rendezzük át a könyvespolcot, rendezzük át a bögrés polcot, mert úgyis sok bögrét kaptunk. Persze, lehetne pihenni is, de kinek ne súgná néha a kisördög azt, hogy „jobban esik majd a pihenés a munka után” vagy azt, hogy „ha most nem csinálod meg, sose fogod, most van rá időd?”

Pedig lehetett volna tényleg egész nap feküdni, ugye? Le lehetett volna kényelmesen, a maradék szaloncukrot felfalva ledarálni azt a sorozatot. Ki lehetett volna olvasni valóban három könyvet, ha megengeded magadnak, hogy simán elfeküdj és olvass, ugye?

De nem tetted. És most itt állsz lelkiismeret-furdalással az ünnepek után. Fáradtan, kimerülten, kedvetlenül, energiák nélkül, és utálod, hogy nem pihentél, amikor lehetett volna.

Az ünnepek utáni depresszió normális

Holott emiatt nem kell, hogy bárkinek lelkiismeret-furdalása legyen. Az ünnepek utáni kimerülés meglepően logikus jelenség az életünkben, ha végigvesszük, hogy valóban mennyi teendőnk volt, hogy valóban mennyit utaztunk az országon keresztül, hogy hány érzést éltünk meg, vagy éppen hány érzést nyomtunk el, és hogy a hétköznapok sóbányái miatt mennyi, de mennyi teendőt vagyunk képtelenek elvégezni az ünnepek alatt.

De még ha pihentél is, és ezek után is úgy érzed, hogy kimerültebb vagy, mint mikor belevágtál a pihenésbe, az is normális. Sőt, neve is van. Ez a post-vacation burnout (vagy ha kevésbé akarunk drámaiak lenni, akkor simán fatigue), amit magyarul a legtöbben vakáció utáni depressziónak neveznek. Ez leginkább nyaralásokon fordul elő. A lényege, hogy nyaralás közben például annyi új helyzettel találkozunk („Hol lehet itt enni? Hol parkoljunk? Mi ez az idegen város?”), ami valójában felemészti az energiáinkat. Másrészt például sok esetben túl keveset alszunk, ellenben több alkoholt fogyasztunk, nem is beszélve az új ízekről és a könnyen előforduló túlevésről. Ezeket a tényezőket figyelembe véve pedig könnyen érthetjük meg, hogy miért is beszélhetünk ünnepek utáni depresszióról is.

Tehát semmi gond a kimerültséggel. Nem a te hibád. Tök természetes. És ahelyett, hogy azon morgolódunk magunkban, hogy mennyire jobb lett volna, ha rendesen pihenünk, jobb arra koncentrálni, hogy igazából most kell igazán pihenni. És az ünnepek kipihenése egy olyan dolog, ami… Jár nekünk.

Néhány oldalt átböngészve viszont megkönnyebülhetünk, mert van megoldás. Például abszolút hallgatnunk kell a szervezetünkre és az elménkre, és ha pihenést követel, engedni neki. Ha megértjük és elfogadjuk, hogy miért vagyunk fáradtak és kimerültek, könnyebb engedhetjük meg magunknak, hogy kevesebb várjunk el magunktól a munkahelyünkön, és ne essünk kétségbe, ha a teljesítményünk egyelőre nem 100%-os. De sokat segít az is, ha minél jobban törekszünk a kényelmes, komfortos, jó alvásra. Ha megpróbálunk minél több időt tölteni a természetben. Ha többet mozgunk.

És ha nem éljük meg rossz érzésekkel azt, hogy megajándékozzuk magunkat egy kis énidővel.

Utazz el és pihend ki a pihenést!

Vagy egy utazással, és gondoskodunk róla, hogy a felsorolt megoldások mindegyikét egyszerre eszközöljük.

A Hotel Sopronban egy külön csomaggal várják azokat az érdeklődőket, akik a nagy ünnepi pihenést egy másik nagy pihenéssel szeretnék kipihenni.

A Téli szünet csomag nem csak egy csodás szobát biztosít, benne olyan ággyal, amelyen garantáltan óriásikat tudtok aludni, hanem megannyi extra szolgáltatást is kínál. Például félpanziós szállást, amelyben nemcsak büféreggelit találhattok, hanem háromfogásos vacsorát is.

Lazíthatsz a Sky Wellnessben, élvezve a csodás soproni panorámát… Ha pedig már Sopron: a hűség városában bőven sétálhattok is, de célba vehetitek a Lővéreket is, ha nagyobb lelki megtisztulásos túrára vágysz.

Ha pedig már wellness: a séták utáni fáradtságot kipihenheted az infraszaunában, sókabinban, jakuzziban, finn szaunában, sőt, a gőzkabinban is. Ha pedig az a fajta ember vagy, aki megfogadta, hogy 2024-ben többet mozog, vagy esetleg eddig is sokat mozgott, vagy netalántán az a fajta ember vagy, aki szeretné egy szelfivel megmutatni, hogy ő még pihenés alatt is mennyire aktív, a csomag szabad bejárást biztosít a konditerembe is.

Ráadásul elképesztően pénztárcabarát módon. Bár az árak természetesen függnek a dátumtól és a szobától, de az biztos, hogy ha egyedül mész, már akár 31.500 Ft-ért tudsz egy jót lazítani, ha pedig kettesben célozzátok be a szállodát, szintén megtehetitek már 42.900 Ft-tól.

Nézd meg az ajánlatot itt és foglalj most egy szobát!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin