Nagyvilág

Depressziót okoz a lengyel kormány homofób propagandája

„Emberek vagyunk, nem ideológia” – A homofóbiával kampányoló lengyel elnök, Andrzej Duda ellen tüntetők Lublinban 2020. június 16-án / fotó: a_widz

 

Egy új tanulmány szerint 2017 és 2020 között több mint felével nőtt a depresszióban szenvedő lengyel LMBTQ emberek száma. Az LMBTQ emberek jogai mélyen megosztó téma a túlnyomórészt római katolikus Lengyelországban. A vallásos konzervatívok elítélik „a hagyományos család elpusztítására törekvő” ideológiát, míg a liberálisabb lengyelek toleranciát és egyenlő bánásmódot követelnek az általuk elnyomott kisebbségnek tekintett csoporttal szemben.

A Varsói Egyetem tegnap tette közzé azt az előítéleteket vizsgáló tanulmányt, amely szerint az LMBTQ emberek mintegy 44%-a számolt be arról, hogy 2019-2020-ban súlyos depressziós tüneteket tapasztalt, szemben a 2017-es 28%-kal.

A válaszadók szerint családjuk kevésbé toleránssá vált velük a vizsgált időszakban: 2020-ban az anyák 61%-a, az apák 54%-a fogadta el LMBTQ gyermekét, míg 2017-ben 68%, illetve 59% volt ez az arány. A jelentés egy 2020 decembere és 2021 februárja közötti online felmérésen alapult, amelyben 22 883 ember vett részt.

Az eredmények kapcsán Michal Wojcik kabinetminiszter a Reutersnek elmondta, hogy az LMBTQ és a heteroszexuális emberek a lengyel alkotmány értelmében egyenlőek, de a kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza az “LMBT-ideológia” iskolákban való elterjedését. A konzervatív nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) kormány és a vele szövetséges Andrzej Duda elnök a 2019-es és 2020-as sikeres választási kampányok egyik fő elemévé tette az “LMBT-ideológia” elleni küzdelmet, és számos önkormányzat “LMBT-mentes övezetnek” nyilvánította magát.

Az évek óta tartó kormányzati homofób propaganda ellenére az államilag finanszírozott CBOS kutatóközpont szeptemberben végzett felmérése azt mutatta, hogy a lengyelek 2019 óta toleránsabbak lettek az LMBTQ emberekkel, és az azonos nemű párok házasságának támogatottsága is nőtt, méghozzá 34%-ra, ez az eddigi legmagasabb arány az országban.

Hogy milyen a helyzet jelenleg Lengyelországban, arról nemrég beszélgettünk az egyik legismertebb LMBTQ aktivistával, Bart Staszewskivel:

„Jobban kellene figyelnünk egymásra, mert ugyanolyan problémákkal és ugyanolyan autoriter kormányokkal küzdünk”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb