Nagyvilág

Kilenc évre ítélték a lefejezett meleg újságíró gyilkosát

 

Egy bakui bíróság kilenc év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte Amrulla Gulalijevet unokatestvére, a 24 éves újságíró és LMBTQ aktivista Avaz Hafizli meggyilkolásáért.

Hafizlivel február 22-én végeztek bakui otthonában. A tárgyalás során a 24 éves Gulalijev azt állította, hogy unokatestvérét annak szexuális irányultsága miatt gyilkolta meg. Vallomásában elismerte, hogy a gyilkosság napján elment Hafizli házához és egy utolsó figyelmeztetést adott neki.

“Azt mondtam neki, hogy forduljon vissza erről az útról [a homoszexualitásról], mire ő azt felelte: ez az én életem, te menj és csinálj, amit akarsz” – mondta Gulalijev a bíróságon. “Fogtam egy kést a konyhában és rátámadtam.”

Gyilkosságért Azerbajdzsánban 9-14 évnyi börtönbüntetést szabhatnak ki, de amennyiben azt különös kegyetlenséggel vagy védekezésre képtelen személy ellen követik el, akkor a büntetés 14-20 év lehet. Hafizli barátai és LMBTQ aktivisták aggodalmuknak adtak hangot, amiért a gyilkosság borzalmas részletei ellenére az ügyészek csak 9,5 év börtönbüntetést kértek, számol be róla a kaukázusi híreket figyelő, angol nyelvű Open Caucasus Media.

Az áldozat édesanyja azt vallotta a bíróságon, hogy a fiát álmában érte a támadás, Hafizlit lefejezték, a péniszét pedig levágták. A holttestet később szőnyegbe csavarva, egy szemeteskocsival szállították a helyi halottasházba, mert a rendőrség nem akart egy „tisztátalan” testhez érni, mondták a történtekről aktivisták a gyilkosság idején a PinkNews-nak.

Akkor Hafizli egyik barátja attól tartott, hogy mivel a férfit a családja megtagadta, ezért az ismeretlenek temetőjébe fogják vitetni. Szerinte a péniszét azért vágták le, mert gyilkosa ezzel fejezte ki, hogy Hafizli „nem férfi” a szemében.

Gulnara Mehdijeva LMBTQ-jogi aktivista szerint mivel Gulalijev beismerte, hogy álmában támadt az unokatestvérére, a bíróságnak ezt súlyosbító körülményként kellett volna figyelembe vennie. Hafizli testvére, Tabriz Shikhmammadov azonban azt mondta, hogy ő megbocsátott az unokatestvérének, és a büntetés enyhítéséért folyamodott a bírósághoz. “Ugyanabban a házban nőttünk fel. Olyan, mintha testvérek lettünk volna” – mondta a gyilkos a záróbeszédében.

Avaz Hafizli 2021 szeptemberében került a címlapokra hazájában, miután a főügyészség kapujához láncolta magát, hogy így tiltakozzon a kormány tétlensége ellen, miután nem reagáltak egy népszerű influencer homofób uszítására.

A homoszexualitást ugyan nem bünteti törvény a volt szovjet tagköztársaságban, de a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció és erőszak a mai napig mindennapos. A homofóbia olyan erős, hogy Azerbajdzsán minden évben az utolsó helyen végez Európában az LMBTQ közösség helyzetét vizsgáló felmérésekben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin