Nagyvilág

Az ausztrál rendőrséget nem látják szívesen a sydney-i LMBTQ felvonuláson

 

Az ausztrál új-dél-walesi rendőrséget megkérték, hogy tartsák magukat távol a Sydney-ben a hétvégére tervezett LMBTQ Mardi Gras-felvonulástól – írja az ABC.

A Mardi Gras fesztivált húshagyókedd  környékén rendezik meg, a Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras rendezvényt először 1978-ban tartották meg. A rendőrség tagjai mintegy húsz éve állandó felvonulói a fesztiválnak, idén azonban megkérték őket, hogy maradjanak távol.

Indokként a szervezők Jesse Baird ausztrál televíziós személyiség és párja, Luke Davies légiutas-kísérő meggyilkolását nevezték meg. A meleg pár halálával összefüggésben ugyanis Baird korábbi kedvesét, Beau Lamarre-Condont tartóztatták le, aki rendőr.

A szervezők kifejtették, hogy annak ellenére, hogy néhány rendőr az LMBTQ közösség tagja, a felvonuláson való részvételük nyugtalanságot okozhat, miután Lamarre-Condon ellen február 23-án vádat emeltek.

Válaszul a rendőrség szóvivője azt mondta: „Az új-dél-walesi rendőrség továbbra is szorosan együttműködik az LMBTQ közösséggel, és továbbra is elkötelezett a szervezőkkel való együttműködés mellett, hogy biztonságos környezetet biztosítson a szombati felvonuláson részt vevők és a felvonulást támogatók számára”.

Karen Webb rendőrparancsnok személyesen találkozott a szervezőkkel és kifejezte reményét, hogy sikerül megoldást találniuk a helyzetre.

Chris Minns kormányzó is hasonló véleményen van. „Sok meleg és leszbikus rendőr van, akik büszkék a hivatásukra és a közösségükre, és fel akarnak vonulni. Sokan közülük már két évtizede menetelnek. […] Nagyon remélem, hogy az idei Mardi Gras-ra sikerül megegyezniük” – mondta.

A Wagga Wagga Mardi Gras fesztivál elnöke, Holly Conroy szerint az LMBTQ Mardi Gras szervezői hibát követnek el azzal, hogy kizárják a rendőröket az eseményből. „Nemcsak, hogy a rendőrség nem lesz ott a rendezvényen, ami már önmagában is rossz, de ezzel azt az üzenetet küldték minden meleg fiatalnak, hogy a rendőrség az ellenségünk, és hogy ne működjenek együtt” – mondta.

Charlie Murphy, a Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras korábbi igazgatója azonban megvédte a szervezők döntését, mert szerinte a rendszernek óriási hibái vannak és „zsaruknak felvonulni a Mardi Gras-n gyakorlatilag olyan, mintha sót hintenének a nyílt sebekre” – mondta, a két fiatal meleg férfi halálára utalva.

Az áldozatok holttestére tegnap bukkant rá a rendőrség egy elhagyatott helyen, Sydney-től mintegy 200 kilométerre délnyugatra, miután a gyilkossággal vádolt Lamarre-Condon elmondta, hová temette őket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin