Nagyvilág

Lefejeztek egy meleg újságírót Azerbajdzsánban

 

Brutálisan meggyilkoltak, majd megcsonkítottak egy meleg újságírót és LMBTQ aktivistát Azerbajdzsánban. Avaz Hafizli a helyi Kanal 13 hírcsatorna újságírója volt, aki védelmébe vette hazája transznemű közösségét és felszólította az azeri kormányt, tegyen lépéseket az LMBTQ közösséget célzó bűncselekmények ellen. Hafizli egy tüntetésen még a főügyészség kapujához is hozzáláncolta magát.

A helyi média beszámolója szerint a hatóságok kedden közölték, hogy a fiatal férfit meggyilkolták: Hafizlit lefejezték, a péniszét pedig levágták. A rendőrség a gyilkosság elkövetése kapcsán már letartóztatta az áldozat unokatestvérét. A holttestet szőnyegbe csavarva, egy szemeteskocsival szállították a helyi halottasházba, mert a rendőrség nem akart egy „tisztátalan” testhez érni, számoltak be a történtekről aktivisták a PinkNews-nak.

Unokatestvére, Amrulla Gulalijev beismerte, hogy ő ölte meg Hafizlit, de az újságíró barátai és aktivisták úgy vélik, a hatóságok felelőssége sem zárható ki. Mivel korábban nyíltan tiltakozott az LMBTQ jogok megsértése ellen, ezért egy ismerőse szerint rendőri zaklatásnak volt kitéve.

Ismerőse szerint az újságírót a nyílt kiállása után a családja és a rokonai fenyegetni kezdték. Tudta, hogy veszélyben van, de folytatta a tevékenységét. Kollégái és barátai aggódnak, hogy a korábbi esetekhez hasonlóan ezt a gyilkosságot sem fogják tisztességesen kivizsgálni. Az azeri LMBTQ közösség körében pánikhangulat uralkodik, mert az ellenük irányuló erőszakot folyamatosan igazolni próbálja a média, sőt egyes politikusok még helyeslik is.

Hafizli egy másik barátja attól tart, mivel a családja megtagadta, ezért az ismeretlenek temetőjébe fogják vitetni. Szerinte a péniszét azért vágták le, mert a tett az újságíró meleg identitásra irányult, gyilkosa ezzel fejezte ki, hogy Hafizli „nem férfi” a szemében.

Lili Nazarov LMBTQ aktivista felidéz egy 2020-as esetet, amikor Hafizli segített megszervezni egy transz szexmunkás temetését, akinek a családja nem volt hajlandó elhozni a testét a halottasházból, miután 11 késszúrást kapott.

„Avaz elmondta nekem, hogy megrémült, amikor ez történt. A haláláért a társadalom, az azeri kormány és az állambiztonsági szervek a felelősek. Évente több tucat LMBTQ embert gyilkolnak meg pusztán azért, mert LMBTQ személyek. Naponta gyilkolnak meg nőket azért, amiért nők, emberek százezrei élnek rettegésben, de soha nem tettek semmit, hogy ezt megakadályozzák, sőt, ők azok, akik ezt okozzák. Hány embert kell még meggyilkolni ahhoz, hogy garantálják a biztonságunkat és a jogainkat? Kit fognak megölni legközelebb?”

 

 

Az azerbajdzsáni politikusok azon sajnálkoznak, hogy Hitler nem irtotta ki a melegeket

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb