HírekPride

Kijevben a katonák, Torontóban a miniszterelnök vonult együtt a pride résztvevőivel

Az elmúlt két hétben a Pride Hónap keretében a világ számos nagyvárosában – közöttük több szomszédos országban is pride felvonulásokat tartottak. Ezekből szemezgettünk.

Toronto, Kanada

Kanada legnagyobb városában immár hagyomány, hogy a miniszterelnök is jelen van a felvonuláson. Justin Trudeau, aki két évvel ezelőtt már melegmagazin címlapján is feltűnt – ezúttal sem okozott csalódást a helyi LMBTQ-közösségnek.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Happy Pride, Toronto! 🇨🇦🏳️‍🌈 Bonne Fierté, Toronto! #PrideTO

Justin Trudeau (@justinpjtrudeau) által megosztott bejegyzés,

 

Kijev, Ukrajna

Idén először katonák is részt vettek az ukrán fővárosban tartott melegfelvonuláson. A kijevi Pride résztvevőivel több mint harmincfős katonai oszlop vonult végig, ahogy a Donbasz zászlóalj egyik önkéntese nyilatkozta, azért jöttek el, hogy kifejezzék támogatásukat minden ember egyenlősége mellett. Mint mondta, „elkeserítő, hogy a hadsereg vezetői köreiben uralkodó homofóbia miatt a melegeknek el kell titkolniuk nemi identitásukat”.

Ahogy minden évben, úgy az idei Pride-on is voltak kisebb provokációk, de jó részüket még időben sikerült meghiúsítani. Összesen kilenc embert vettek őrizetbe. Kijevben 2013 óta tartanak pride felvonulást. Az évről évre növekvő létszámú pride-ozók 2016 óta már nem a város külső kerületeiben, hanem a belvárosban tudnak vonulni.

A EuroNews magyar nyelvű videós összeállítása:

 

 

Bécs, Ausztria

Osztrák szomszédunk idén nem csupán Pride-nak, hanem EuroPride-nak adott otthont, amelyre több, mint félmilliós tömeg érkezett szerte Európából és a világból.

 

 

Sao Paulo, Brazília

Brazil művészek élő fellépései, melegjogi aktivisták beszédei, és az elnök lemondását követelő transzparensek – így telt a világ legnagyobb LMBTQ-felvonulása a brazíliai São Paulóban.

Több százezren vettek részt az eseményen, amely az első volt a magát büszke homofóbnak nevező Jair Bolsonaro hatalomra kerülése óta. A politikai helyzet különleges jelentőséget adott a felvonulásnak, sokan a korrupciós ügyek miatt börtönbe kerülő korábbi elnök, Lula da Silva szabadon bocsájtását is követelték a tömegben.

A EuroNews magyar nyelvű videós összeállítása:

 

 

Bukarest, Románia

Több ezren vettek részt szombaton Bukarestben az LMBTQ közösség jogainak védelmében szervezett Bukarest Pride felvonuláson – számol be a román Maszol hírportál. Az ACCEPT Egyesület által szervezett esemény keretében a fővárosi Győzelem térről az Egyetem térig vonultak a közösség tagjai és támogatói. Az egyesület ügyvezető igazgatója, Florin Buhuceanu szerint a Bukarest Pride-on részt vevők nagy száma azt bizonyítja, hogy a román embereknek az LMBTQ-közösséggel szembeni gondolkodásmódja gyorsabb ütemben változik, mint ahogyan azt a politikusok érzékelik.

 

 

Buhuceanu reményét fejezte ki, hogy a politikusok „tanulnak a fiatalok által feladott leckéből„, megértik, hogy másképpen kell viszonyulniuk e közösség tagjaihoz, hogy törvénymódosításokra van szükség.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin