Életmód

Keresik az első nyíltan queer űrhajóst

Az Out Astronaut Contest keretein belül szeretnék megtalálni a világ első nyíltan LMBTQ űrhajósát, esélyt adva a magukat a reáltudományok szerelmeseinek valló fiataloknak, hogy történelmet írhassanak.

Bár majdnem hatvan éve jutott fel az első ember az űrbe, és több mint 500 űrhajósnak adatott meg az élmény, eddig egyetlen nyíltan meleg vállalkozóról sem tudunk, aki elhagyta volna a Földet. A szakértők úgy látják, jelenleg igen kevés LMBTQ ember tartózkodik a tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai iparágakban, éppen ezért bátorítani szeretnék őket arra, hogy elhiggyék: ők is eljuthatnak az űrbe – írja a Pink News.

 

Sally Ride

 

Igaz, hogy most szeretnék az űrbe küldeni a világ első nyíltan queer űrhajósát, de korábban már volt rá példa, hogy egy olyan nő ülhetett űrhajóba, akiről halála után derült ki, hogy az LMBTQ közösség tagja – ezt később testvére erősítette meg. Sokan gondolják úgy, hogy Sally Ride, aki egyben az első nő is volt az Amerikai Egyesült Államokban, aki 1983-ban kijuthatott az űrbe, megkönnyítheti az LMBTQ fiatalok gyermekéveit, hiszen hozzájuk hasonló emberek egészen a csillagokig jutottak el.

A versenyre olyan tudósok és diákok jelentkezését várják, akik 18 és 39 év között vannak, valamint az USA, Kanada, Mexikó, a Karib-térség vagy Közép-Amerika területéről származnak. A jelentkezés határideje július 15, amely után 12 döntőst választanak ki, akiket újabb válogatónak vetnek alá, és végül a győztest maga az Out Astronaut csapata választja ki szeptember 8-án. A díj nem más, mint egy ösztöndíj az Advanced PoSSUM Space Academyre. A verseny szervezői azt is tervezik, hogy az első négy helyezett is lehetőséget kap egy egyéves űrhajós programra, melynek végén egyiküket felküldhetik az űrbe.

Previous post

Szivárványszínbe borul az Empire State Building

Next post

Indul a jelentkezés az idei Mr. Gay Hungary versenyre