Nagyvilág

Az amerikai fiatalok közül több vallja magát queernek, mint jobboldalinak

Az Axios által kedden közzétett felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államokban az úgynevezett Z generáció – tehát a 12 és 27 év közötti korosztály – kevésbé vallásos, mint a náluk idősebbek. És ez nem minden.

Az 50 államban megkérdezett több mint 6000 fiatal közül a Z generációs amerikaiaknak csak 21 százaléka vallotta magát republikánusnak, tehát elsősorban jobboldali érzelműnek, szemben az úgynevezett Baby Boomer generáció – az 1946 és 1964 között születettek – 32 százalékával.

A Z generációs felnőttek sokkal kisebb valószínűséggel vallották magukat kereszténynek (27 százalék), mint a baby boomerek (54 százalék), és nagyobb valószínűséggel vallották magukat semmilyen valláshoz sem tartozónak (33 százalék), mint bármely más generáció, kivéve az ezredfordulósokat (28 és 43 év közöttiek).

Talán sokakat nem lep meg, ha azt hallják, hogy a Z generáció a legkülönösebb generáció, amelyet az USA – és általában a világ – valaha látott: a fiatal felnőttek több mint negyede az LMBTQ közösséghez tartozónak vallja magát, míg a Baby Boomer korosztálynak mindössze négy százaléka.

Nyilvánvaló, hogy a Z generáció nem szereti, ha bélyegzik, és manapság nem feltétlenül akarnak egyetlen politikai párt mellett sem elköteleződni” – mondta Melissa Deckman, a Public Religion Research Institute nevű kutatási és oktatási szervezet vezérigazgatója az Axiosnak.

 

 

Az Axios a közelgő amerikai választásokhoz kapcsolódva azt írta, hogy a Z generáció „az USA történelmének etnikailag legváltozatosabb generációja, és becslések szerint 2024-ben 40,8 millió Z generációs lesz szavazásra jogosult„.

LMBTQ-aktivisták üdvözölték a felmérés eredményeit. Szerintük a demográfiai adatok egyben azt is jelentik, hogy a szélsőjobboldali, homofób és transzfób republikánus politikusok előbb-utóbb „meg fognak bukni”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin