Kultúra

Karácsonyi könyvkalauz

Egy-egy kivételtől eltekintve megdönthetetlen tény, hogy a könyv mindig jó ajándék. Karácsonyi könyvkalauzunkban öt frissen megjelent művet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani – akár magatokat, akár mást ajándékoztok meg velük, biztosan nem lesz csalódás.

 

Annak, aki szeret(ne) sokat és jól utazni
Kisgyörgy Éva Travellina: Világutazók kézikönyve
Kisgyörgy Éva alias Travellina immár harminc éve fedezi fel a világ különböző pontjait, élményeiről pedig húsz éve blogot is ír. Ebből a több évtizedes tapasztalatgyűjtésből született meg most ez a rendkívül hasznos kiadvány, ami amellett, hogy a szállásfoglalástól a praktikus holmik listáján át a legjobb közlekedési módokig mindennel kapcsolatban van benne egy jótanács, kényelmesen kézbe illik, és jó megfogni, jó forgatni az apró illusztrációkkal teli kis piros könyvet. Ajánljuk kezdő és haladó utazóknak, akik egy igazán olvasmányos és személyes, de egyúttal praktikus kötetre vágynak.

 

 

Annak, aki nem tud betelni az izmos férfiakkal
Tom of Finland-könyvek
Akinek eddig nem sikerült belebotlania a 20. század egyik legfontosabb meleg grafikusának munkáiba, az most több oldaláról is megismerheti a finn mestert. Touko Valio Laaksonen, vagy ismertebb nevén Tom of Finland illusztrációi összetéveszthetetlenek: Tom figurái mind hipermaszkulin, duzzadó izmokkal rendelkező férfiak, akik többnyire valamilyen egyenruhát viselnek. Az élete során készített több, mint 3500 illusztrációból többfajta válogatás is létezik: a rendőr- és a katonafetisiszták, de a szexi munkásemberek rajongói is örvendhetnek.

 

Annak, aki angolul is érti a viccet
Paul Beatty: The Sellout
A nagy presztízsű Man Booker-díj idei nyertese egyértelműen az év egyik legkülönlegesebb könyve. Paul Beatty műve egy szatirikus hangvételű, a mágikus realizmus határát súroló kötet az Egyesült Államokat továbbra is átható rasszizmusról afro-amerikai szemmel: az epizodikus, de egymással összefüggő fejezetek egy olyan kisvárosban játszódnak, ahol szinte csak feketék és latin-amerikaiak élnek, és ami szó szerint rajta sincs a térképeken. Abszurd történések, fantasztikus humor és éles kritika elegye ez a kivételes könyv.

 

 

Annak, akinek elkél a lelki támasz
Kiss Tibor Noé: Inkognitó
Idén télen újra megjelenik a magyarországi LMBTQ irodalom egyik alapműve, Kiss Tibor Noé életrajzi kötete. Az Inkognitó egy rendkívüli út összefoglalása: a transznemű szerző fiatalkorától kezdve a foci bűvöletében él, ebből kifolyólag egy olyan közösségben ismer rá nemi identitására, amelyben ezt fokozottan nehéz elfogadtatni. Jó ajándék lehet bárkinek, aki épp önmaga megtalálásán dolgozik, de olyanoknak is, akikben szeretnénk növelni a toleranciát és az elfogadást a – bármilyen jellegű – mássággal szemben.

 

Annak, akinek végtelen a fantáziája
J. K. Rowling – Jim Kay: Harry Potter és a Titkok Kamrája (illusztrált)
Végezetül egy megújult klasszikust szeretnénk megemlíteni. A Harry Potter-sorozat új, gazdagon illusztrált verzióival a varázsvilág számos rajongójának örömet szerezhetünk: azoknak, akik Harry kalandjain nőttek fel, kellemes nosztalgiázást jelenthetnek a kötetek, a fiatalabb generáció pedig immár Jim Kay csodás rajzaival fűszerezve ismerkedhet meg a magával ragadó történettel.

 

 

Kellemes ünnepeket és csodálatos olvasmányélményeket kívánunk nektek!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin