Hírek

Karácsony Gergely köszöntője a Pride hónap alkalmából

Minden évben június elsején kezdődik a Pride hónap. Ennek örömére fogadjátok szeretettel Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének köszöntőjét, amit exkluzív módon a Humen oldalán olvashattok először.

 

 

“Az országgyűlés által elfogadott 33-as törvény mindannyiunk számára vereség. Nincs is annál fontosabb, hogy valaki szabadon önmaga lehessen. Ha ebben akadályozva van, az az emberi jogok teljes eltiprása. Ezért most még fontosabb, hogy a főváros támogassa az LMBTQ közösség munkáját, hiszen szükség van rá, hogy mindenki képviselve és képviseltetve legyen. Budapest ereje sokszínűségében rejlik. Nem csak összetartó közösség, amely bármilyen bajban segíti egymást, de elfogadó, nyitott is. Mi azt valljuk, nem az számít, hogy kit szeretsz, hanem hogy felvállalhasd azt, aki vagy.

Ugyan idén júliusban a járványhelyzet miatt nem vonulhatunk együtt, ez még nem azt jelenti, hogy nem ünnepelhetjük meg a Pride hónapot. Már azzal is támogatjuk a közösséget, hogy ha beszélünk róla, ha olvasunk a fontos LMBTQ személyekről, akár ha megnézünk filmeket LMBTQ eseményekről, vagy felhívjuk a figyelmet a közösséget érintő ügyekre és kifejezzük a támogatásunkat egymás felé.”

Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere

 

Világszerte a június vált a Pride hónappá, méghozzá annak emlékére, hogy 1969 júniusában zajlott a Stonewall-lázadás – ekkor a New York-i LMBTQ-közösség kiállt jogaiért és fellázadt a megalázó rendőri bánásmód ellen.

A világ számos részén éppen ezért júniusban tartják a pride felvonulásokat is, ezt pedig a biszexuális aktivistának, Brenda Howardnak köszönhetjük. Howard oroszlánrészt vállalt a legelső pride felvonulás szervezésében, amiért a “pride anyjaként” is hivatkoznak rá. Az ő ötlete volt az is, hogy a felvonulás időpontjához kötve egy héten át különböző LMBTQ témájú rendezvények sorozata színesítse az eseményt. Ez pedig mára hagyománnyá vált, még ha a koronavírus-járvány következtében számos rendezvény csúszik idén – ahogy a Budapest Pride is.

“Ha legközelebb valaki megkérdezi, miért vannak pride felvonulások, vagy miért a június a Pride hónap, akkor mondd azt, mert egy biszexuális nő, Brenda Howard úgy gondolta, így legyen”

mesélte a hőskorról Tom Limoncelli biszexuális aktivista. Howard volt egyúttal az is, aki a biszexuális aktivista Robert A. Martinnal és a meleg aktivista L. Craig Schoonmakerrel együtt ezeket a rendezvényeket a pride szóval népszerűsítették – nekik köszönhetjük azt, hogy a közbeszédbe ebben a formában vonultak be.

2012-től kezdve a Google egész június hónapban a szivárvány színeivel emelte ki a keresési találatok között az LMBTQ-kötődésűeket, 2017-ben pedig már a Google Maps a világ számos táján szivárványszínű utakkal jelezte a pride felvonulások útvonalát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin