Kultúra

Pride vetítéssorozat a Francia Intézetben

 

A Pride hónap alkalmából – még ha képletesen is – szivárványba borul a Francia Intézet. A júniusi vetítéssorozat fókuszába az LMBTQ közösség (és az azt bemutató filmek) sokszínűsége került: a drámától a vígjátékon át a romantikáig mindenki megtalálhatja a saját kedvencét. A vetítések után több filmhez a témához kapcsolódó beszélgetést is szerveznek. A filmek többsége magyar felirattal nézhető.

Június 14., péntek, 21:00: She is Conann

Bertrand Mandico feminista újragondolása a Conann mítosznak 2023-ban a Cannes-i Filmkészítők Kéthetén debütált. A történet nem egy tradicionális narratívát követ, inkább az ingerekre helyezi a hangsúlyt. A filmben megjelenített karakterek feszegetik a társadalmi nemről való gondolkodás határait, Conan itt női testekbe bújva lép színre, a hipermaszkulin, olajos izomzatú Arnold Schwarzenegger helyett. Ettől válik a film egy szellemileg és érzékileg is magával ragadó élménnyé.

 

Június 18., kedd, 18:30: 120 dobbanás percenként + beszélgetés

120 dobbanás: ennyit ver átlagosan percenként a szív. A megtörtént eseményeket feldolgozó film a kilencvenes évek elején játszódik, amikor már évek óta szedte az AIDS az áldozatait. Aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felrázza a közvélemény közönyét a betegséggel szemben, s felhívja a figyelmet a különbözőségekre és azok fontosságára. A 120 dobbanás percenként a szerelem, a remény, az összefogás filmje, valamint az életé, ami erősebb a halálnál.

 

Június 20., csütörtök, 18:30: Vénuszdombi mesék
Laurent és Loli látszólag a megtestesült álompár két gyermekkel. Laurent egy jól menő ingatlanügynökség tulajdonosa, jó néhány házasságon kívüli kalandja sem befolyásolja a családi harmóniát, természetesen Loli semmit sem tud a félrelépéseiről. Egy nap ez a harmónia elillanni látszik, amikor egy Marijo nevű lány lerobban a lakókocsijával pont a házuk előtt. Laurent-ban és Marijo-ban csupán egy dolog a közös: mindketten szeretik a nőket…

 

Június 25., kedd, 18:30: Heti három éjszaka  + beszélgetés

A 29 éves Baptiste kapcsolatban él Samiával, ám amikor először találkozik Cookie-val, a fiatal párizsi drag queennel, azonnal megbabonázza. Először egy fotós projekt miatt találkozgatnak, ám Baptiste fokozatosan egyre jobban belemerül a drag szcénába.

 

Június 27., csütörtök, 18:30: A gimis srác + beszélgetés

Lucas 17 éves, amikor a kamaszkorának hirtelen vége szakad. Úgy látja, hogy az élete egy vadállat, amelyet meg kell szelídíteni. Most, hogy a bátyja Párizsba költözött, ő pedig egyedül maradt az anyjával, Lucasnak meg kell küzdenie azért, hogy újra megtanuljon remélni és szeretni.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin