Divat

Jubileumi évfordulót ünnepel idén a Fashion Awards Hungary

 

A Fashion Awards, a divatvilág Oscar-díja, egy kiemelkedő verseny, ami rendszeres megrendezésre kerül az európai és amerikai divatipar szakemberei és rajongói számára. Magyarország sem kivétel ebben a tekintetben, hiszen 2004 óta lehetőség adódik a divatszakma hazai képviselőinek és érdeklődőinek, hogy részt vegyenek ezen a nagyszabású eseményen. Az idei Fashion Awards nemcsak a szokásos izgalmakat hordozza magában, hanem egyben a 20. évfordulóját is ünnepli, ennek megfelelően a vendégek és a látogatók igazi jubileumi rendezvényre számíthatnak. Az esemény május 23-án a belváros szívében, az Akvárium Klubban kerül megrendezésre, ahol a vörös szőnyeges megjelenések, a díjátadó ünnepség pompája és az elismerések átadása mind hozzájárulnak majd egy felejthetetlen élményhez.

A gála a szokásos módon az év legkiemelkedőbb tehetségeit mutatja be a szakmában – a 26 fős lista számos kategóriában tartalmaz neves tervezőket, modelleket, divatfotósokat és más kreatív szakembereket, akiket egy a szakmabeliekből álló szavazókör bocsátott nevezésre. Ezek között korábbi díjnyertes jelöltek, jól ismertek nevek, valamint friss felfedezettek is szerepelnek a divat és a szépség világából. Lássuk, kik szerepelnek az idei jelöltek listáján a különböző kategóriákban!

’Az év női ruha divattervezője’ – Hárman az élvonalban

Ez a mezőny igencsak erősre sikeredett, hiszen Demeter Richárdot, Merő Pétert és Varga Viktóriát egyaránt jelölték a díjra. Demeter Richárd karrierje 2016 óta ível felfelé, idehaza és külföldön is, amit korábban megkoronázott ’Az év fiatal tervezője’ cím is. Tervezésében különösen fontosnak tartja, hogy a ruhák egyedi története megelevenedjen, és ezzel harmóniában álljon a viselőjével is. Költeményeivel mindenki találkozhatott már, hiszen a Dancing with the Stars tévéműsorban többek között Rúzsa Magdi és Zséda is viselte már a kreációit. Magazinmegjelenéseiben is kiemelkedő sikereket ért el, a Lucy’s és a Vogue hasábjain is feltűntek már a munkái.

Mérő Péter ruháit hollywoodi hírességek is viselték, köztük a Playboy- és Baywatch-sztár Pamela Anderson is. Jelenleg a ’Next Top Model Hungary’ zsűritagjaként is látható. Varga Viktóriát a vidám és színes ruháiról ismerhetjük, aki arra szeretné buzdítani a hölgyeket, hogy merjenek magabiztosan színeket viselni. Erre maga a Fashion Awards is szeretne biztatni mindenki, ugyanis az eseményen a fagyi színeket jelölték meg dress code-ként.

’Az év férfiruha divattervezője’ – Két jelölt, két különböző stílus

A kategória egyik jelöltjét, Lakatos Sándort már sokan ismerhetik, hiszen 2005 óta tevékenykedik a magyar divatszakmában, és korábban a Vogue Italia-ban is bemutatták, mint feltörekvő tehetséget. Kollekciót a jól szabott ruhák, a fekete és fehér színek, a formaújító darabok jellemzik leginkább. De a kategória másik jelöltje sem panaszkodhat! Zsigmond Dóra már egy évtizede jelen van a hazai divatpiacon, munkásságát Magyarország hagyományai és kulturális öröksége inspirálja, ami ugyanakkor a nagyvárosi életstílussal vegyül harmonikus összhangban.

’Az év felfedezettje’ – Fenntartható divat

A Fashion Awards részeként korábban pályázatot hirdettek a Street Couture Fenntartható Divat Pályázat keretein belül ’Fenntartható Divat’ néven, aminek jelöltjei ’Az év felfedezettje’ kategóriában indulnak, név szerint Gyarmati Teodóra és Láng Szonja. Teodórát a kézműves alkotások szeretete és a hagyományos technikák inspirálják a tervezés során, márkája az AD Makrame néven fut, és lakberendezéssel is foglalkozik. Láng Szonja munkásságát a kényelem, a funkció és natúr alapanyagok különleges felhasználása jellemzi, és külföldön is elismert Tyra Clothing and SLANGSLANG márkáival.

’Az év stylistja’ – Akik a darabokból összképet alkotnak

Ha már a divattervezésnél tartunk, a ruhákat outfitté is kell alakítani, és itt jönnek képbe ’Az év stylistja’ kategória jelöltjei, Flórián Kata és Kiss Márk. Nagy megtiszteltetésünkre ezt a díjat a Humen adja majd át. Kata már lassan 20 éve van a szakmában, közkedvelt a magyar sztárok között és az egyik vezető kereskedelmi csatorna stylistja is. Kiss Márk divattervezőként diplomázott a budapesti Modart Művészeti és Divat Iskolában, majd újságírói gyakornokként helyezkedett el a divat.hu-nál, miközben már ruhákat is tervezett és megrendelései is voltak. Azóta több hazai hírességet öltöztet, többek között Tolvai Renit és Pásztor Annát, de állandó résztvevője magazinok és tévés produkciók kreatív csapatának és saját márkát is indított már. Kreációiban a vintage jegyektől a modern haute couture-ig egyaránt megtalálhatunk stíluselemeket, stílusát merésznek és eklektikusnak írják le.

’Az év kiegészítő tervezője’ – Akik teljessé teszik a megjelenést

A kiegészítők éppoly fontosak, mint a ruhák, hiszen általuk még jobban kifejezhetjük önmagunkat, izgalmasabbá téve az öltözékünket. Ebben a kategóriában Oláh Anna, a bőrből készült táskák és egyéb kiegészítők tervezője, aki egyébként táskakészítő workshopokat is tart; Losonczy Orsolya aranyműves, ékszertervező, akinek munkásságában leginkább az arany, a gyöngy és az ásványi kövek használata mutatkozik meg; és a 2022-es Fashion Awards és 2024-es GLAMOUR Women of the Year gála győztese, Kerényi Virág divattervező indulnak majd. Virág táskakollekciói között mindenki megtalálhatja a magához illőt, hiszen a letisztult darabok mellett a színesebb, extrémebb darabok is jelen vannak.

’Az év női és férfi modelljei’ – Akik megelevenítik a ruhákba szőtt fantáziát

A modellek legalább olyan fontosak egy divatmárka esetében, mint maguk a ruhák, hiszen azokat úgy kell bemutatni, hogy a vevőközönség számára a legelőnyösebb legyen. ’Az év női modelljei’ kategóriában hazánk különösen büszkélkedhet, hiszen a kétszeres Fashion Awards-győztes és nemzetközi szupermodell, Palvin Barbara mellett a 2022-es év győztese, Rea Milla is szerepel, aki jelenleg is a Sugarbird arca, valamint az Icon Model Management új felfedezettje, Nyíró Emese is helyet kapott.

’Az év férfi modelljeire’ is éppúgy büszkék lehetünk, hiszen Dan Zsolt, Patinszki Misa és Vinczellér Milán egyaránt sikeresek, és hát nem is tagadhatjuk, tökéletes testtel rendelkeznek. Már csak ezért is érdemes követni a munkásságukat! Dan Zsolt a Wam Models-szel és számos más nemzetközi modellügynökséggel karöltve járva a világ kifutóit; Patinszki Misa, akit egy buszmegállóban fedeztek fel, 2011 óta világsikernek örvend; Vinczellér Milán pedig újnak számít a hazai modellek világában, de sokan ismerhetitek az Aréna-reklámból, valamint ő a Nanushka márka állandó férfi modellje is.

’Az év divatfodrásza és sminkese’ – Akik kihozzák a modellekből a maximumot

A modellek megjelenését tökéletesre csiszoló fodrászok és sminkesek jelöltjei között is igazi tehetségekre bukkanhatunk. Az év divatfodrászai közül Kozma Norbert, Barsi Balázs és Pásztor László mérettetnek majd meg, akiknél biztosan olvasóink is jártak már, ugye fiúk? Az év divatsminkesei kategóriájában pedig Nana, Magyar Eszter és Titkos Berni kerültek jelölésre, akiknek a munkásságát számos hazai magazinban és divatbemutatón is láthattuk már.

’Az év divatfotósai’ – Akik lencsevégre kapnak

Mit is kezdenének a modellek és a tervezők, ha nem lenne, aki megörökíti a munkásságukat. Ajkai Dávid és Martin Wanda egymással szemben állnak ’Az év divatfotósa’ kategóriában. Mindketten megjelennek hazai és nemzetközi körökben is, és olyan neves magazinoknak és divatmárkáknak dolgoztak már, mint a Vogue, a Harper’s Bazaar, a Chanel és a Louis Vuitton, így a választás igencsak nehéznek ígérkezik.

 

Érdemes tehát részt venni a Fashion Awards Hungary 2024 gáláján, hogy részesei lehessünk egy izgalmas estének, a divat és a szépségszakma legnagyobbjaival. Kapunyitás 19 órától, innentől Dj CandyMan szórakoztatja az érkezőket 20 óráig, amikor egy rövid táncshow részesei lehetünk a HOT GIRLY Dance Class fellépői által. Ezt követően a Fashion Awards 20. jubileumára való tekintettel Kiss Márk, Kerényi Virág és Demeter Richárd fantasztikus kreációit tekinthetjük meg egy nagyszabású divatmutató keretein belül. 21 órától sor kerül a várva várt díjátadásra, utána pedig következhet a hajnali 2 óráig tartó After Party, ahol együtt bulizhatsz a díjazottakkal és a jelöltekkel is! A fergeteges hangulatról DJ Bastian gondoskodik majd, aki egyenesen Barcelonából érkezik. Bastian stílusát leginkább a latin mixek, az Afro House és a tech house jegyei határozzák meg, amelyben kolumbiai és latin-amerikai művészek zenéit ötvözi. Mindenképpen egy olyan vonalat képvisel, ami egyedülálló Európában, így érdemes lesz részt venni az After Party-n is.

JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyekért látogassatok el az Akvárium Klub vagy a jegyvasarlas.hu oldalára, ahol a normál jegyek mellett VIP jegyek is elérhetőek. Az utóbbi igencsak kecsegtetőnek ígérkezik, mert soron kívüli bejutás mellett exkluzív spanyol italokat és finom falatokat is kóstolhatsz. Ne hagyd ki ezt a felejthetetlen estét, találkozzunk az Akvárium Klubban!

 

Kiss Milán

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin