Hírek

Jöhet a házassági egyenlőség Chilében

A chilei haditengerészetnél szolgáló Mauricio Ruiz (b) megcsókolja a barátját, Jorge Velasquezt (j) Santiagóban 2014. augusztus 24-én. Ruiz az első meleg katona, aki a nyilvánosság elé állt a haditengerészet támogatásával, három hónappal azután, hogy a fegyveres erők párbeszédet kezdtek az LMBTQ jogvédő csoportokkal.

 

Valparaisóban jelentette be a chilei elnök, hogy bevezetik az egyenlő házasság intézményét Chilében. Az erről szóló törvényt 2017 második felében nyújtják be a kongresszusnak, és ha megszavazzák, Chile lesz a hatodik ország Latin-Amerikában, ahol összeházasodhatnak az azonos nemű párok. Jelenleg erre Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguay-ban és Mexikó egyes részein van lehetőség.

A balközép Michelle Bachelet 2014-ben tért vissza a hatalomba, előtte 2006 és 2010 között volt az ország elnöke. A házassági egyenlőséggel régi ígérete válhat valóra. Az azonos nemű párok 2015 óta létesíthetnek bejegyzett élettársi kapcsolatot Chilében, ahol a házassági egyenlőséget a társadalom többsége is támogatja. Ez hatalmas előrelépés ahhoz képest, hogy az egyébként hagyományosan konzervatív országban csak 1999-ben dekriminalizálták a homoszexualitást.

 

Michelle Bachelet, Chile elnöke

 

Jelenleg a világ 21 országában, összesen egy milliárd ember számára biztosított az egyenlő házasság.

 

(PinkNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin