Itthon

Jobboldali hiszti miatt nem lesz Alan Turingról elnevezett közterület Újbudán

Az újbudai Fidesz és Mi Hazánk frakciói megakadályozták, hogy Alan Turingról legyen elnevezve közterület a kerülethez tartozó Infoparkban. Ellenvetésük alapja, hogy Alan Turing nem magyar és nem heteroszexuális volt – derül ki Újbuda alpolgármestere, Barabás Richárd Facebook-posztjából.

 

 

Alan Turing angol tudós, filozófus, háborús hős. Munkásságával megalapozta a modern számítástechnikát, lefektette a mesterséges intelligencia alapjait, és briliáns képességeinek köszönhetően feltörte a náci Németország Enigma-kódrendszerét, amivel évekkel lerövidítette a második világháborút, megmentve ezzel több tízezer ember életét. Homoszexualitása miatt kémiailag kasztrálták, öngyilkos lett, végül 2013-ban II. Erzsébet angol királynő kegyelmi bocsánatban részesítette.

Elismerve korszakalkotó tudományos munkásságát és a béke iránti elkötelezettségét, Újbuda Önkormányzata szeretett volna elnevezni egy területet az Infoparkban Turing előtt tisztelegve. Egy technikai trükknek köszönhetően azonban a Fidesz-Mi Hazánk szélsőjobboldali koalíció ezt megakadályozta a mai testületi ülésen, arra hivatkozva, hogy „Turing egy deviáns homoszexuális” és nem is magyar.

Őszintén elszomorított, hogy Európa szívében, egy olyan fantasztikus helyen, mint Újbuda a XXI. században megtörténhet egy ilyen méltatlan és primitív fröcsögés. Külföldi és b*zi: ezért nem lehet közterületet elnevezni Alan Turingról az újbudai Fidesz-Mi Hazánk szerint. Szerintünk Újbuda ennél többet érdemel. Számunkra a teljesítmény sokkal fontosabb, mint bárki származása vagy szexuális orientációja” – olvasható Barabás Richárd Facebook-bejegyzésében.

A Humennek Barabás Richárd elmondta, hogy ősszel ismét előterjesztik a javaslatot és nem engednek teret Újbudán ennek az abszurditásnak.

Alan Turingot 2019-ben a brit BBC nézői a 20. század emberének választották, és az Infoparkkal ellentétben a Cambridge-i Egyetemen hamarosan szobor emlékezik meg róla.

Barabás Richárddal a 2022-es országgyűlési választások előtt készített interjúnk itt olvasható:

 

Újbuda alpolgármestere: Elegünk van az ostoba gyűlölködésből

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin