Hírek

Alan Turingot választották a 20. század legnagyobb emberének

Online voksolás keretében szavazást indított a brit BBC 2 csatorna arról: ki a nézők szerint a mögöttünk álló század legnagyobb és legbefolyásosabb személyisége? Az eredmény első pillantásra talán meglepő lehet: a szavazók Alan Turingot választották, aki így olyan – mondhatjuk, hogy nála is ismertem – férfiakat utasított maga mögé, mint Martin Luther King Jr, Nelson Mandela, Ernest Shackleton, Pablo Picasso, David Bowie és Muhammad Ali.

 

 

Alan Turing brit matematikus volt, akit sokan a modern számítógép-tudomány egyik atyjakén tartanak számon. Talán legjelentősebb eredménye, hogy a második világháború alatt sikeres erőfeszítéseket tett a német rejtjelkódok feltörésére, amelynek köszönhetően történészek szerint a világégés legalább két évvel gyorsabban véget ért. A háború után az egyik legkorábbi digitális számítógép létrehozásán fáradozott.

Nagy-Britanniában Turing életében a homoszexualitást betegségnek tekintették, gyakorlása törvénybe ütköző, büntetendő cselekedet volt. 1952-ben Turing újdonsült partnere, Arnold Murray betörőket segített a matematikus házába. Turing ezért feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozás során Turing beismerte, szexuális kapcsolatban állt a fiatalemberrel. Turingot vád alá helyezték, elítélték, végül pedig választhatott a börtön és a libidócsökkentést célzó hormonkezelés között. Az egy éven át tartó hormonkezelés mellett döntött. Az ügy eredményeképpen a Government Communications Headquarters-nél (GCHQ) betöltött kódtörői állását elvesztette.

1954. június 8-án a takarítója talált rá holtan. Ciánmérgezésben halt meg, valószínűleg attól a félig elfogyasztott almától, melyet az ágya mellett találtak.

2009. szeptember 11-én – jelentős társadalmi nyomás hatására – Gordon Brown brit miniszterelnök bocsánatot kért a mindenkori kormány nevében azért a visszataszító bánásmódért, amelyben a tudóst részesítették annak idején a hatóságok, és ezzel halálba kergették. „Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Turing kiemelkedő tevékenysége nélkül a második világháború története nagyon másként alakult volna. A hála, amivel neki tartozunk, még borzasztóbbá teszi azt az embertelenséget, amiben része volt” – jelentette ki a brit kormányfő.

2013. december 23-án utólagos királyi kegyelemben részesült.

Forrás: Wikipedia

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin