Itthon

Újbuda alpolgármestere: Elegünk van az ostoba gyűlölködésből

Nagy médiavisszhangot váltott ki Junghausz Rajmund újbudai fideszes önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzése, amelyben az Arc kiállítás egyik plakátja együtt pózol, feltartott középső újjal. A közösségi elvekbe ütközés miatt a Facebook azóta törölte a bejegyzést, de egy képernyőfelvétel megmaradt róla az utókornak.

 

Fotó: Junghausz Rajmund Facebook-oldala

 

Mára szerinte „gusztustalan provokációvá vált” az ARC kiállítás, és szégyen, hogy az önkormányzat vezetői támogatják ezt az „uszító, balliberális eseményt.” Külön kiemeli Barabás Richárd, nyíltan meleg alpolgármestert: „Kedves rák aszcendensű felebarátom! Újbuda nem a privát homokozód, nem arra való az önkormányzat, hogy a szexuális orientációddal szórakoztasd a választókat. Ez itt nem a Grindr. Értem én, hogy te nem érted és pontosan ezért írom le újra.

A politikus szerint szerint Barabás a 2019-es önkormányzati választások után „öncélú ámokfutásba” kezdett – ekkor lett alpolgármester a korábban önkormányzati képviselőként dolgozó fiatalember -, addig nem volt példa „erőszakos szexuális tartalmat közvetítő politikára” a kerületben. Barabás Richárd kommentben reagált a fidesz politikus fotója alatt, ebben azt írta: „Köszönöm Rajmund a segítséged, hogy ezzel a poszttal is bebizonyítottad, mekkora szükség van a mögötted látható plakátra. Felebaráti szeretettel, Richárd”

Az ügy kapcsán személyesen megkerestük Barabás Richárd alpolgármestert.

Mi volt az első reakciód, amikor elolvastad Junghausz Rajmund – azóta a Facebook által már közösségi elvekbe való ütközés miatt törölt – bejegyzését?

Először mélységesen megdöbbentett az a tájékozatlan és sötét gyűlölet, ami átütött a bejegyzésen. Mi szükség van erre? Hogy lehet, hogy valaki egy plakátot, amelyik egyértelműen a gyűlölet által kettéosztott társadalom eredménytelenségére és reménytelenségére hívja fel a figyelmet, összekeveri a saját frusztrációjával és félelmeivel? Utána viszont azt gondoltam – amit egyébként oda is kommenteltem az oldalára – hogy ezzel a viselkedéssel pont ráerősít annak a létjogosultságára, amiért ez a plakát született és ami miatt kiérdemelte Újbuda Kulturális Alpolgármesterének különdíját. Mert mi magyarok nem kérünk többet a megosztásból. Elegünk van az ostoba gyűlölködésből.

 

Barabás Ricjárd az ARC kiállításon az újbudai Bikás parkban

 

Alpolgármesterként milyen a munkaviszonyod a képviselővel?

Minden képviselővel együtt kell dolgoznom azért, hogy Újbuda a lehető legjobbat kapja, ez független attól, kinek milyen a politikai hovatartozása. A képviselőket újbudaiak választják és én tiszteletben tartom a döntésüket. Ezen túl, hogyha egy – akár fideszes – képviselővel jó a személyes viszony, a politikai adok-kapokon túl megtaláljuk a normális hangnemet, akkor én is szívesen segítek a kötelezőnél többet. Miért ne tenném? Orbán Viktorral ellentétben nekem nem az a legfőbb politikai elvem, hogy egy másik véleményen lévő politikust ott gáncsoljak, ahol tudok. Viszont a személyeskedés, inkorrektség és gyűlöletkeltés, különösen ha buta pártutasításra történik, durván erodálják a bizalmi viszonyokat.

Junghausz Rajmund úgy jellemzi az ARC kiállítást mint „uszító, balliberális eseményt”. Az idei sorozatban a második év, hogy a kiállításnak az újbudaai Bikás park ad otthont. Szerinted miről szól az ARC, miért tartod fontosnak, hogy évről évre megrendezésre kerüljön?

Igen, ezen azért mindig kuncogok is magamban. Fogalmam sincs, mégis mire uszít az ARC kiállítás, ki ellen szít gyűlöletet. De ha a fideszesek szerint a szabad önkifejezés, a kreativitás és humoros társadalmi önreflexió „balliberális” dolog, akkor ezt inkább bóknak veszem. De vajon mit mond el mindez a Fideszről? Egyébként magamat zöld politikusnak tartom, szóval ez ismét egy olyan dolog, amivel kapcsolatban érdemes lenne a képviselő úrnak a hamis dichotómia helyett kicsit árnyaltabban gondolkoznia. Pont erről szól az ARC: görbe tükröt tart elénk, de nem azért, hogy bántson, hanem hogy segítsen korrigálni. Orosz Anna tök jól mondta a mai megnyitón! Talán tényleg receptre kellene írni ezt a kiállítást a politikai depresszió ellen!

Mit üzennél azoknak az LMBTQ magyaroknak, akik olvasták a képviselő bejegyzését?

Én egy darab támogató kommentet nem láttam a bejegyzés alatt, viszont egy ország ugrott rá erre a dühöngő gyűlöletkeltésre. Szóval szemben minden propagandával, minden buta és megalázó Gulyás Gergely-féle sajtótájékoztatóval, a valóság korántsem olyan vészjósló, mint amennyire a kormány és Rajmund láttatni szeretné. A sötétség bennük van, attól nem látnak normálisan.

A 21. ARC közérzeti kiállítás 2021. szeptember 17-től október 17-ig tekinthető meg a 11. kerületi Bikás parkban.

Junghausz Rajmund tegnap egyébként újabb bejegyzést tett ki, reagálva a korábban törölt posztra.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin